Uusi vuosi, uudet terveemmät tavat?

Teitkö uudenvuodenlupauksia tai haluatko muuten vain olla terveempi? Konstit kunnonkohotukseen ovat monet, mutta mikä niistä toimii oikeasti? Riittääkö pelkkä salikortin hankkiminen ja salaatin syöminen? Amerikkalainen toimittaja A. J. Jacobs ei usko ennen kuin kokeilee. Keski-ikäistyvä perheenisä ja entinen sohvaperuna päätti ottaa tavoitteekseen olla maksimaalisen terve päästä varpaisiin.

Jacobs haastatteli huippuasiantuntijoita unitohtoreista ravintotieteilijöihin ja ihotautilääkäreihin. Hän keräsi tuoreinta tietoa ihmisen terveyteen vaikuttavista asioista. Sen jälkeen hän alkoi toteuttaa kaikkia saamiaan neuvoja ennakkoasenteistaan riippumatta. Viihdyttävässä ja valaisevassa kirjassaan Jacobs kokeilee kymmeniä dieettejä veganismista vähäkaloriseen ja tusinoittain harjoitusohjelmia luolamiesjuoksusta sormijumppaan. Hän jopa kirjoitti suurimman osan kirjasta kävellen juoksumattotyöpisteellään.

Jacobs osti kaikki laitteet, terveysruoat ja -pillerit, tutkitutti itsensä ja mittasi edistystään. Humoristisesta otteesta huolimatta kirja on täynnä valaisevaa tietoa terveyteen vaikuttavista asioista yllättävistäkin näkökulmista. Kirjan edetessä on hauska huomata, kuinka Jacobs epäilyksistään ja motivaatio-ongelmistaan huolimatta voi yhä paremmin. Tämän kirjan lukeminen ei ole haitaksi terveydelle.

 

A. J. Jacobs on newyorkilainen toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Esquire-lehteen. Kirjassaan Raamatullinen vuosi hän noudatti Raamatun sääntöjä ja määräyksiä vuoden ajan kirjaimellisesti. Jacobs on myös lukenut Encyclopedia Britannican kannesta kanteen ja kirjoittanut uroteostaan bestsellerkirjan The Know-It-All.