Mitä isänpäivälahjaksi?

Isänpäivää juhlitaan tulevana sunnuntaina 8. marraskuuta. Mistä isä ilahtuisi? Nemon uutuuskirjoista löytyy lahjavinkkiä monenlaisille isille.

Kokoliha-Karhunen. Ruokaa porsaan jokaisesta osasta on sekä viihdyttävä tutkimusmatka että eettiseen lihansyöntiin pureutuva keittokirja. Toimittaja Panu Karhunen kokeili vuoden aikana valmistaa annokset porsaan kaikista osista jättämättä yhtään hukkapalaa. Hän vetää laskettelulasit silmille ja laittaa thaityylisen korvasalaatin pannulle räiskymään. Kirjassa Karhusen esittelemät reseptit ammentavat maailmalta, missä kyseisten liharuokien syönti on arkipäiväistä herkkua, sekä myös suomalaisista perinneruoista.

Upein väripiirroksin ja valokuvin kuvitettu Suomen kalat kertoo vesistöjemme kalalajeista kaiken, mitä intohimoinen harrastaja voi toivoa. Mukana ovat levinneisyyskartat, tuntomerkit, elintapakuvaukset sekä runsaasti kiinnostavaa tietoa muun muassa siitä, miten kalalajistomme on muotoutunut ja miten mitäkin lajia on parasta hyödyntää keittiössä. Kirja on ehdoton lisä jokaisen mökkeilijän, kalastajan, ruoanlaittajan ja luonnonystävän kirjahyllyyn.

Jos isä on Beatles-fani, et voi löytää hauskempaa lahjaa kuin Missä Ringo luuraa? Beatlesin tarina 20 kuvan kautta. Kirjan värikkäät piirrosaukeamat vilisevät yksityiskohtia, joista jokainen kertoo palan maailman menestyneimmän popyhtyeen matkan varrelta. Alkuun pääsee kirjan tarjoamilla vihjeillä: etsi kuvasta teini, joka leikkasi Ringolta hiustupsun, tai alaston Yoko Ono. Tiedontäyteiset tekstit ja alkuperäiset valokuvat avaavat tarinaa piirrosten takana ja sisältävät valtavasti materiaalia fanien väliseen knoppiturnaukseen.

Musiikin harrastajalle Joni Mitchell omin sanoin tarjoaa ainutlaatuisen näkymän julkisuutta kaihtavan, arvostetun laulaja-lauluntekijän yksityiselämään, uraan ja taiteeseen. Kirjoittaja Malka Marom on artistin pitkäaikainen ystävä, jolle Mitchell puhuu kirjassa koskettavasti mutta huumorilla pehmentäen tapahtumista ja kohtaamisista monipuolisen tuotannon takana. Elämäntarinan rinnalla kulkee kirjaan valikoituja Mitchellin sanoituksia sekä myös kuvataiteilijana ansioituneen Mitchellin maalauksia ja valokuvia.

Kaipaisiko isän vaatekaappi tuuletusta? Pukeudu kuin mies. Modernin vaatekaapin klassikot auttaa kokoamaan asuun jokaiselle sopivat monikäyttöiset ja pitkäikäiset peruselementit, joita yhdistelemällä hoituu niin rennot illanvietot kuin tyylikkäämpää panostusta vaativat tilaisuudet. Hauskan ja käytännöllisen kirjan kuvissa mallina toimii kirjoittajapariskunnan koira Bodhi – ilmiömäinen poseeraaja, joka osoittaa huolella valittujen vaatteiden todella pukevan ketä tahansa.

Tuore kotimainen kokoelmateos Uusi Helsinki? 11 avausta kaupungin mahdollisuuksiin kysyy, millainen on Helsingin tulevaisuus. Kirjassa 14 asiantuntijaa arkkitehdeista kaupunkiaktivisteihin esittelevät kukin heille tunnusomaisen kohdan Helsingistä ja kannustavat tätä kautta kaupunkilaisia aktiivisempaan keskusteluun toivomansa kaupungin puolesta. Edellyttääkö asuntopula metsien raivaamista? Miksi yrittää olla kuin Bilbao tai New York, kun voisi olla ainutlaatuinen Helsinki? Kirjan tekstit kulkevat rinnakkain kolmella eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.