1000 jalkapallopaitaa

Lions Bernard

Miten Vasco da Gama liittyy Portugalin maajoukkueen pelipaitaan? Miksi Italia pelaa sinisessä eikä vihreässä, valkoisessa tai punaisessa? Kuinka Pelé sai selkäänsä numeron 10? Entä miksi Uruguaylle mestaruuden torjunut Maspoli pelasi aina mustissa?

Pelipaidastaan joukkue tunnetaan. Hollannin maajoukkue Oranje viihdyttää oranssissa, Barcelonan blaugrana on jo käsite ja Manchester Unitedin punainen tunnetaan ympäri maailman. Paita voi olla tyylikäs, viehättävän vanhanaikainen, mainosten peitossa tai päätäsärkevän kirjava. Pelipaita edustaa paitsi jalkapallojoukkuetta, myös seuran, kaupungin tai maan historiaa, ihmisiä ja kulttuuria. 1000 jalkapallopaitaa paljastaa kiehtovimmat tarinat peliasujen takaa ja esittelee kauden 2013–2014 uudet pelipaidat maailman tärkeimmistä sarjoista kotimaista Veikkausliigaa unohtamatta.

Suuren kirjan komeissa kuvissa paidat ja niiden kantajat pääsevät oikeuksiinsa. Kirjan alkuosa kertoo 170 merkittävän paidan tarinan ja paikan jalkapallon historiassa. Kirjan toisessa osassa esitellään mielenkiintoisimmat 850 paitaa eri puolilta maailmaa. Mukana ovat mm. kalleimmat paidat, villeimmät kuviot, erityistilanteiden muistopaidat sekä vanhat suosikit. Tästä jalkapallohistoriikista ei puutu väriä!

Kirjasta sanottua:

”Harva jaksaa katsella pelkkiä paitoja kolmensadan sivun verran, mutta Lions tarjoaa kaupan päälle asuihin liittyviä kiinnostavia tarinoita. (…) Maailmalla on tapana, että pelipaidan rintamus myydään yhdelle sponsorille. Kirjan avulla pääsee vertailemaan, sillä mukana ovat myös kuluneen kauden Veikkausliigan joukkueet. Mestaruuden voittaneen HJK:n rintamuksessa on kokonaista viisi mainosta. Siinä on ulkomaalaisilla ihmettelemistä.”
– Esa Lilja, Helsingin Sanomat 2.11.2013

”Paitoja esitteleviä teoksia on julkaistu ennenkin, mutta Lions on kerännyt kansien väliin kiitettävän annoksen asuja eri puolilta maailmaa. (…) Lions kertoo paidan värin (tai värien) valinnan historiallisen taustan ja esittelee seuran historiaa lyhyesti. Lisäksi mukaan on kelpuutettu kymmenien pelaajien paitatarinoita. (…) Suomentaja Lauri Myllymäki on tehnyt kelpo työn, joten visuaalisesti näyttävä kirja on myös lukunautinto.”
Urheilusanomat 48/2013

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava