39 astetta luoteeseen

Hietala Nelli

Nerine ei ole koskaan asunut vuotta pidempään yhdessä paikassa. Leipurin poika Miko ei ole koskaan muuttanut, ja hänen odotetaan jatkavan isänsä työtä. Nuorten tiet kohtaavat tuulisessa merenrantakylässä, johon Nerine on muuttanut äitinsä kanssa. Myös Mikon salaperäinen veli, vaitelias Eeli, kiehtoo Nerineä. Sattuma ja hyvä tahto johtavat tragediaan, jonka jälkeen mikään eikä kukaan ole enää entisensä.

Koskettava nuorten aikuisten romaani on kertomus rakkaudesta, ystävyydestä, veljeydestä ja unelmista. Vahvatunnelmainen teos tempaa helposti mukaansa, mutta sitä on vaikea unohtaa.

Nelli Hietala on 27-vuotias jyväskyläläinen opiskelija. Hän työskentelee kirjastovirkailijana ja kasvattaa kerrostaloasuntonsa pihalla retiisejä. 39 astetta luoteeseen on hänen esikoisromaaninsa.

Kirjasta sanottua:

”Nelli Hietalan romaani aavistelee ja luo tunnelmia. […] Hänen esikoisromaaninsa henkistä sukulaisuutta voisi hakea vaikkapa Maarit Verrosen muutamista alkukauden teoksista, joissa
maailma on tämä meidän omamme ja silti kuitenkin hiukan eri, mahdottomien tapausten täysin mahdollinen näyttämö, jota asuttavat luonnollisesti hengittävät, tuntevat ja käyttäytyvät ihmiset. […] Hietala kirjoittaa herkästi henkilöittensä mielenliikkeitä aavistellen.”
– Antti Majander, Helsingin Sanomat 27.5.2009. Arvio luettavissa kokonaan täällä.

”Hietala vangitsee tekstiinsä runollisia yksityiskohtia arjesta. Useimmiten lopputulos on nautittavaa luettavaa: arkisista anekdooteista ja sadunomaisesta kerronnasta rakentuu omaääninen kertomus. Jonnekin kuulumisen tärkeydestä ja ahdistavuudesta sekä aikuiseksi kasvamisesta tehdää hienoja huomioita… Hietala hallitsee vaikean kerrontamuotonsa hyvin. Etenkin kirjan loppua kohden runollinen kielenkäyttö on luontevaa ja nautittavaa, kun sadunomainen naiivius yhdistyy ikävän ja surun kuvaukseen. Aiheensa puolesta 39 astetta luoteeseen on nuorten aikuisten romaani, mutta kirjan vahvasta tunnelmasta voi nauttia sellainenkin, joka on jo lähtenyt ja jäänyt tarpeeksi monta kertaa ja juurtunut paikoilleen.”
– Salla Seuri, Uusi Suomi 30.5.2009. Arvio luettavissa kokonaan täältä.

Hietalan rikas ja runollinen lause tukee hyvin hänen tapaansa kutoa tarinaa. Erityisellä pieteetillä Hietala kuvaa pieniä arkisia asioita, jotka kerronnan myötä saavat uudenlaisen hehkun. Romaanin taustalla häämöttää vahva eksistentiaalinen taso, ja surullinen pohjavire kasvaa kirjan loppua kohden.”
– Juho Hakkarainen, Kaleva 25.7.2009

”39° luoteeseen
tarjoaa kiintoisan näkymän uuden kirjoittajapolven tapaan mieltää tuoreesti maailmaa ja kokea todellisuuden ristiriitoja rohkeasti. […] Nelli Hietala osoittaa romaanissaan luontaista lahjakkuutta monipuolisena ihmiskuvaajana ja arkisten unelmien hienovaraisena havainnoijana. […] Hietala on hyvin lupaava ja elämyksellinen tarinankertoja, joka uskaltaa luottaa omaan vaistoonsa ja tuntosarviinsa. […] Hienoa on erityisesti psykologinen ymmärrys aikuisuuden ja nuoruuden kynnyksellä tapahtuvista muutoksista.”
– Hannu Waarala, Keskisuomalainen

”Nelli Hietalan esikoisromaani vetoaa esikoisteokseksi yllättävän harkitulla ja omaleimaisella kielellään ja koskettavalla, intensiivisellä tarinallaan. […] Hietalan romaani on väkevä kertomus ystävyydestä, rakkaudesta, unelmista, surusta ja itsensä löytämisestä. […] Romaani on juonensa ja tematiikkansa tasolla selkeästi suunnattu nuorille aikuisille, mutta sen rikas sisältö ja lyyrinen kieli viehättää varmasti myös varttuneempaa lukijaa.”
– Jaana Viskari, Etelä-Saimaa 16.7.2009, koko arvio luettavissa täältä

Kirjan tunnelma on vahva, oudon intensiivinen ja utuisen tarkka. […] Esikoiskirjailijan vaikuttava näyttö.”
Kirjavinkit.fi

”Nelli Hietalan esikoisromaani on kiehtova tapaus. Hietalan tapa kuvata asioita yksityiskohtaisesti ja tarkkaavaisesti tekee koko kirjasta lumoavan. On kuin lukisi kaunista, hieman naivistista elokuvaa […] Eläväistä, koskettavaa ja kaunista.”
– Marja Luokomaa, Yhteishyvä

”Kirjan vahva, paikoitellen jopa synkkä tunnelma pitää lukijan otteessaan loppuun saakka.”
– Tuuli Lindgren, STT

”Hietalan esikoisteos on mainio pakkaus: hyvää kieltä, ehjä tarina ja todella hieno tunnelma. Suosittelen!”
– Heli Koppelo, Cosmopolitan 5/2009

”Tämäntyyppisiin kirjoihin toivoo törmäävänsä: ilmeikkäisiin ja omaperäisiin. Nelli Hietalan esikoisromaani 39 astetta luoteeseen on kumpaakin. […] Hietala kirjoittaa pienieleisesti rakkauden mahdollisuudesta, ystävyydestä ja etenkin juurtumisesta, itsenäistymisestä ja vapauden olemuksesta. […] Hietala on luonut unenomaisen, kiehtovan miljöön, joka hipoo reaalifantasiaa.”
– Marika Riikonen, Hämeen Sanomat 3.5.2009

””Koskettavaan nuorten aikuisten romaaniin” tarttuu epäillen: voiko tämä olla mitenkään virkistävä lukukokemus kaikkeen turtuneelle aikuiselle? Onneksi Nelli Hietala ei sorru tuskaiseen itsetilitykseen, kuten 27-vuotiaalta esikoiskirjailijalta helposti odottaisi. Hän on luonut lumoavan kertomuksen lähtemisestä ja jäämisestä, luopumisesta ja tyytymisestä. Kepeää, sinisin soinnuin sävytettyä kesälukemista.”

– Piia Sainio, Anna

”Romaanin tiheä tunnelma, lukuisat hienovireisesti kuvatut yksityiskohdat ja henkilögallerian omalaatuisuus ovat esikoisteoksen kiistämättömiä ansioita.”
– Sirpa Sutinen, Karjalainen 27.5.2009

”Vahva ja erilainen esikoisteos lupaa kirjallista jatkoa.”
Kirjariihi

”Hietala katsoo tapahtumia kaksien silmälasien läpi ja onnistuu ujuttautumaan parikymppisten päähenkilöiden sielunmaisemaan hyvin. …  Hietala on tehnyt kelpo romaanin. Ei kun uuden tekoon.”
– Marja Tynysmaa, Ilkka 29.7.2009

”Hietalan oivaltavaa tekstiä on ilo lukea, jopa rankimpien tilanteiden kuvauksessa säilyy tekstille ominainen viisto huumori.”
– Marita Hietasaari, PookiSanomat 10.9.2009