Aavetaloja ja ihmiskohtaloita

Karvonen Mauri

Kauniisiin vanhoihin rakennuksiin voi liittyä karmivia tarinoita. Aavetaloja ja ihmiskohtaloita vie lukijan tällaisiin paikkoihin. Miksi Aleksanterin teatterin tyhjillä käytävillä kuuluu yhä raskaita askelia? Kenen kasvot ilmestyivät Brinkhallin kartanon lastenhuoneen ikkunaan? Miksi entisen Katajanokan vankilan kellarista kuuluu yhä avautuvan rautaportin kolinaa? Kenen hahmo piirtyy Mustion linnan kolmannen kerroksen palomuuriin?

Suomen historian asiantuntija ja rajatiedon tutkija Mauri Karvonen suhtautuu vakavan uteliaasti niin vanhoihin rakennuksiin kuin ihmisten yliluonnollisiin kokemuksiin ja tarinoihin. Hän vie lukijan Eliel Saarisen asuttaman Hvitträskin, Katajanokan vankilan, Louhisaaren kartanolinnan sekä Turun linnan kummitteleville maille. Lisäksi kirjassa tutkitaan Näsilinnassa Urajärven kartanon, Vanajanlinnan, Mustion linnan ja Hovimäki-sarjasta tutun Brinkhallin kartanon erikoisimpia tapahtumia.

Karvonen on käynyt kaikissa kirjan kohteissa itse niiden edustajien luvalla, ja saanut pääsyn yleisöltä suljettuihin tiloihin sekä varjeltuihin aineistoihin. Hän taustoittaa kartanoiden ihmiskohtaloita esitteitä ja sukutauluja syvemmältä. Karvonen on päässyt valokuvaamaan esimerkiksi Louhisaaren kartanon hylättyä huonetta ja Jeanette Linderin kuolinpaikan Mustion linnassa. Karvosen itse ottamia kuvia täydentävät valokuvat kartanoiden kiinnostavista yksityiskohdista ja komeista maisemista. Näyttävä kirja tarjoaa uudenlaisen näkökulman myös matkailuun. Ehkä ensi kesänä voisi mennä katsomaan, kummitteleeko kirjan paikoissa todella?

Lähteinä Karvonen on hyödyntänyt niin tutkimuskirjallisuutta, lehtiartikkeleita, arkistoja kuin haastatteluja. ”Jokainen saa päättää itse, kummitteleeko paikoissa todella”, Karvonen kirjoittaa.

Lue Ilta-Sanomien juttu kirjasta (15.6.2016) täällä.
Radio Rockin Korporaation haastattelu (21.6.2016) on kuunneltavissa täällä.
Katso Karvosen haastattelu Huomenta Suomessa 5.7.2016 täällä (kohdassa 50:02).
Ylen Aamu-tv:n haastattelu 6.7.2016 katsottavissa täällä.
Kuuntele Karvosen haastattelu Radio Aallon vieraana 31.10.2016 täällä.


Kirjasta sanottua:

”Jos haluat sukeltaa Suomen kiehtovimpiin aavepaikkoihin, oppaaksi kannattaa ottaa historioitsija ja aaveharrastaja Mauri Karvonen. — Hänen tuore kirjansa Aavetaloja ja ihmiskohtaloita johdattaa lukijansa keskelle karmivia tarinoita kahdessatoista kohteessa eri puolilla Suomea. Hän kertoo myös hyytävät faktat ja ihmiskohtalot tarinoiden taustalta.”
Hilkka Tienhaara, Iltalehti 23.6.2016

”Kun yhdistää selittämätöntä ja kirjallista, todennettua historiaa, on tulos kiehtova.”
– Terho Vuorinen, Ilta-Sanomat 29.6.2016

”Kertomukset suomalaisvankilan yliluonnollisista tapahtumista saavat ihon kananlihalle.”
– Reija Saarinen, Radio Nova 29.6.2016

”Karvonen vie tuoreessa kirjassaan Aavetaloja ja ihmiskohtaloita lukijan 12 kohteeseen — lisäksi esitellyiksi tulevat paikkoihin liitetyt kummitukset ja selittämättömät tapahtumat.”
– Sari Toivakka, Keskisuomalainen 30.6.2016

”Suomalaiseen linna- ja kartanokulttuuriin kuuluvat erottamattomasti kummitustarinat. Tämä ilmenee tuoreesta oppaasta, joka kertoo kahdentoista suomalaisen rakennuksen kummituksista.”
– Mikael Mikkonen, Yle Uutiset 6.7.2016

”Jos jonkin haamun tarina jää vaivaamaan, sen todenperäisyyttä voi yrittää selvittää itsekin: kaikki kirjan 12 kohdetta, kuten Mustion linna, ovat yleisölle avoimia.”
Avotakka 8/2016

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava