Yhdysvallat on heikentynyt asemaan, jollaista ei olisi voinut kuvitella ennen syyskuun 11. päivän terrori-iskuja vuonna 2001. Pekka Mykkänen toimi Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtajana neljä vuotta. Sinä aikana hän ehti käydä jokaisessa 50 osavaltiossa. Kirjassaan Amerikka – hiekkaan valuvia unelmia Mykkänen pohtii, mitä suurvallalle oikein tapahtui.

Vastausta etsiessään Mykkänen vie lukijansa esimerkiksi Afganistanin sotaan, Guantánamon vankileirille, Länsi-Virginian ja Kentuckyn hiilikaivosalueille, Chicagon slummeihin ja pyramidihuijari Bernie Madoffin oikeudenkäyntiin Manhattanille. Terrori-iskujen kymmenvuotispäivän lähestyessä näyttää siltä, että viimeistä vuosikymmentä voidaan kutsua jopa Yhdysvaltojen hukatuiksi vuosiksi. Yhdysvaltojen suuren kertomuksen rinnalla Mykkänen kuljettaa tapaamiensa ihmisten tarinoita suurvallan myllerrysten keskellä.

Pekka Mykkänen opiskeli Yhdysvaltain politiikkaa Harvardin yliopiston Nieman-stipendiaattina lukuvuonna 2003–2004. Aikaisemmin Mykkänen on toiminut Aasian-kirjeenvaihtajana ja häneltä ovat ilmestyneet Kiinaa käsittelevät kirjat Kiina rynnistää huipulle (2004) ja Isonenä kurkistaa Kiinaan (2006).

 

Kirjasta sanottua:

”Jos minua pyydettäisiin nimeämään vuoden tietokirja, se olisi ilman muuta Pekka Mykkäsen Amerikka – hiekkaan valuvia unelmia. (…) Mykkänen on taitava kertoja. Hänen tekstinsä imee mukaansa. Ollakseen lehtimiehen eikä tutkijan kirja, kaikki faktat on huolellisesi dokumentoitu kirjan menettämättä luettavuuttaan.”
– Kalevi Suomela, Ydin 4/2011

”Mykkänen ei salaa sympatiaansa USA:ta kohtaan, vaikka pelkää maan hukkaavan mahdollisuutensa. Siksi kriittinen kirja on uskottava. Mykkänen sanoo, ettei hän iloitse amerikkalaisten tunaroinnista. Hänestä ne ovat koko maailman huolenaihe.”
– Esko Lukkari, Kauppalehti 21.9.2011

”…kirjoitettu sujuvalla journalistisella tyylillä, jossa isojakin ilmiöitä ja kehityskulkuja käsitellään pitkälle ihmisten, niin hallitsijoiden kuin ennen kaikkea hallittavien, kautta.”
– Veikko Vuorikoski, Aamulehti 11.9.2011

”Jos haluaa ymmärtää Yhdysvaltain alennustilaa ja presidentti Barack Obaman vaikeuksia, kannattaa lukea Pekka Mykkäsen kirja Amerikka – hiekkaan valuvia unelmia.”
Teppo Tiilikainen, Suomen Kuvalehti 39/2011

”Kirja tarjoaa sekä rakenteiden tarkastelua että tuokiokuvia. Se erittelee Yhdysvaltojen asemaa kansainvälisessä taloudessa ja politiikassa, mutta pistäytyy vähän väliä tavallisen amerikkalaisen olohuoneessa. … Mykkänen pääsee lähelle amerikkalaisen yhteiskunnan kaksijakoista, jopa jakomielistä todellisuutta.”
– Raimo Väyrynen, Helsingin Sanomat 16.10.2011

”Mykkänen pohtii suurvallan alamäen syitä ja vie lukijansa niin Afganistanin sotaan, pyramidihuijari Bernie Madoffin oikeudenkäyntiin Manhattanille kuin Guantánamon vankileirille. Käsittämättömät raakuudet kuvattuina yksilöiden kokemina tuovat maailmanpolitiikan tasolle, joka ei jää etäiseksi.”
– Tuija Siidorow, Viitasaaren Seutu 13.10.2011

”[M]iksi maailman ainoa supervalta meni rikki, menetti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ja näytti eksyvän kummallisen maailmansa merille? (…) Mykkäsen tyyli on kirjailijanakin journalistinen: hän punoo yhteen poliitikkojen ja muiden virallisten lähteiden sekä tavallisten kadunmiesten sanomiset ja yhdistää ne luontevasti ylätason analyysiin.”
– Anna-Kaisa Hiltunen, Ulkopolitiikka 3/2011

”Kirjan tyyli muistuttaa elävyydessään edesmenneen toimittajalegendan Erkki Toivasen loistavaa tekstiä. Varsinaista herkkua tämän aihealueen harrastajalle.”
– Tapio Aalto, Pohjois-Kymenlaakso 16.11.2011

”Tiedossa on, että George W. Bush aloitti kaksi sotaa joista ainakin toisen tekaistuin perustein (…) Tiedossa on myös, että finanssi- ja pankkimaailma on ollut täynnä isoja ja pieniä huijareita ja puutteellista valvontaa (…) Uutta on Mykkäsen taito yhdistää pienet tarinat osaksi isoa tarinaa. (…) Amerikka kirja onkin ennen kaikkea hyvää journalismia: lukuisat tarkat yksityiskohdat kertovat masentavaa tarinaa romahtavasta maasta.”
– Ilkka Luukkonen, Nykypäivä 23.12. 2011

”Epäämättömän tietämyksen rinnalla kulkevat satojen tavallisten amerikkalaisten kokemukset ’amerikkalaisen unelman’ etääntymisestä. Mykkänen on haastatellut myös kymmeniä poliitikkoja ja tiedemiehiä. Hän kirjoittaa selkeästi ja sujuvasti.”
– Pekka Harttila, Satakunnan Kansa 30.12.2011

Kirja muualla:
Pekka Mykkänen vieraili Kalle Haatasen ohjelmassa maanantaina 3.10. Keskustelun aiheena Yhdysvallat.

Kuuntele ohjelma tästä.
Pekka Mykkänen vieraili Ykkösen aamu-tv:ssä keskustelemassa Yhdysvaltain hukatusta vuosikymmenestä. Katso video tästä.