Crossfit. Kuinka monipuolinen harjoittelu palautti kykyni juosta

Murphy T. J.

Nopeus, ketteryys, voima, teho, kestävyys, liikkuvuus, tarkkuus, koordinaatio, lihaskestävyys, tasapaino…

Crossfit on kasvattanut nopeasti suosiotaan ja mullistanut käsitykset hyvästä kunnosta. Crossfit haastaa kehittämään kaikkia urheilullisuuden osa-alueita. Vaihtelevissa harjoituksissa yhdistetään esimerkiksi painonnostoon juoksuvetoja, voimisteluun soutua ja loikkaharjoituksiin kahvakuulaheilautuksia. Yksinkertaisilla välineillä voidaan tehdä tehokas harjoitus lyhyessä ajassa. Oman vartalon painoa käytetään usein, ja liikkeet ovat luonnollisia.

Raskaasta maineestaan huolimatta laji sopii kaikille, sillä harjoituksia kevennetään harjoittelijan kunnon mukaan. Salilla huippu-urheilijat ja aloittelijat harjoittelevat rinnakkain. He kannustavat toisiaan ylittämään omat rajansa. Crossfitsalit tunnetaan yhteisöllisyydestä, joka syntyy yhdessä ponnistelemisesta.

Kun T. J. Murphy liittyi crossfitsalin jäseneksi, hän pystyi tuskin kävelemään. 47-vuotias toimittaja oli hajottanut jalkansa vuosien maratonharjoittelulla. Kirjassa selviää, kuinka epäileväinen mutta vammojensa vuoksi epätoivoinen toimittaja tutustui lajiin, löysi uudelleen liikunnan ilon ja pääsi vähitellen elämänsä kuntoon.

 

 

Kirjasta sanottua:

”Jos crossfit on sanana tuttu, mutta lajin perimmästä sisällöstä ei ole hajuakaan, Murphyn kirjoittama kirja on hyvä keino raottaa mystisen maailman verhoa. Teos käy perusteellisesti läpi sen, mistä on kyse.”
– Kimmo Mäkeläinen, Länsi-Suomi 7.1.2014