Diabeetikon keittokirja

Antony Worrall Thompson on yksi Ison-Britannian tunnetuimmista kokeista ja suositun kokkiohjelman juontaja. Worrall Thompsonilla todettiin metabolinen oireyhtymä, joka voi johtaa aikuistyypin diabetekseen. Oireyhtymän hoito vaati täydellistä ruokavalion ja elämäntapojen muutosta.

Ruokaa rakastavalle ja sen parissa päivittäin työskentelevälle miehelle uutinen vaati sulattelemista. Tutkittuaan diabeetikoille tarjottavia ruokaohjeita ja keittokirjoja kokki alkoi ihmetellä, miksi terveellisen ruoan piti olla tylsää.

Diabeetikon keittokirja – herkkuja maailmalta on yksiselitteinen vastaus kysymykseen voiko terveellinen ruoka olla hyvää: myös diabeetikko tai verensokeriaan tarkkaileva voi syödä monipuolista, terveellistä ja herkullista ruokaa. Maailman keittiöperinteestä ammentavat reseptit – esimerkiksi tuliset viininlehtikääryleet, mausteinen lammastagine ja perulaiset  kanakebabit – maistuvat koko perheelle. Kirja näyttää miten myös tutut ja tuhdit paistit, lihapadat ja herkulliset jälkiruoat sopivat diabeetikon lautaselle.

Duodecimin arvion mukaan yli 200 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään ja kaikkiaan tauti koskettaa 500 000 suomalaista. Kaikki kirjan ruokaohjeet on suunniteltu niin, että ne auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja painon hallinnassa – mausta tinkimättä. Ohjeet ovat Diabetes UK -järjestöä edustavan ruokatoimittaja Louise Blairin tarkistamia.

Diabeetikon keittokirja palkittiin vuoden 2010 parhaana terveys- ja ravintotietokirjana Le Cordon Bleu World Food Media Awards -kilpailussa.

 

Kirjasta sanottua:

”Kirjan esipuheen sanoma on lohdullinen niille, jotka ovat kyllästyneet ääridieetteihin: diabeetikko voi täysin rinnoin nauttia hyvästä ruuasta, kunhan muistaa yhden tärkeän sanan – kohtuus. Kirjoittaja kehottaa unohtamaan itsesyytökset (…) ja sen sijaan suuntaamaan energian tulevaan – siihen, kuinka elää terveellisesti ja pitkään.”
– Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen, Diabetes

”Diabeetikon keittokirja? Kuulostaa pahaenteisesti terveysvalistukselta. Onneksi brittiläinen julkkiskokki Antony Worrall Thompson on tehnyt jotakin aivan muuta: kirjan, jossa on kymmeniä kutkuttavia reseptejä ja lämpöiset kuvat. Verensokeri pysyy aisoissa, eikä mausta tarvitse tinkiä.”
Eeva

”Antony Worrall Thompsonin kirja herauttaa veden kenen tahansa lukijan kielelle. Itse asiassa olen kirjaan tutustuttuani valmis suosittamaan kirjaa jokaiseen keittiöön, missä arvostetaan hyvää ruokaa.”
– Taru Paavoseppä, Kainuun Sanomat

”Keittokirjan huikeat reseptit herauttavat veden kielelle ja ovat terveellisten raaka-aineidensa takia suositeltavia muillekin kuin diabeetikoille.”
Hyvä Terveys

Antony Worrall Thompsonin kotisivut

Lisätietoa diabeteksesta Diabetesliiton sivuilla