Tässä lasten tietokirjassa tutustutaan eläimiin niiden sukulaisuuden perusteella tehdyn tietellisen luokittelun mukaan, aivan kuin luonnontieteellisessä museossa. Esimerkiksi kottaraiset kuuluvat lintuihin, gilaliskot matelijoihin ja merilehmät sireenieläimiin. Ne ovat ihmiset tavoin selkärankaisia, toisin kuin vaikkapa pääjalkaiset, polttiaiseläimet ja siipikantaiset.

Asiantunteva kirja johdattaa yli 160 eläimen pariin. Se vilisee yllättäviä ja erikoisiakin faktoja: Jotkin päiväkorennot elävät aikuisena vain yhden tunnin. Strutsi ei osaa lentää, mutta voi saavuttaa juosten 70 kilometrin tuntinopeuden.

Tarkoista väripiirroksista voi vertailla petolintujen nokkia, tutkia krokotiilin rakennetta tai ihmetellä eri sammakoiden suojaväritystä. Aukeaman kokoisesta eläinten sukupuusta voi tarkistaa, ovatko merimakkarat lähempää sukua nahkiaiselle vai helmiveneelle.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Lontoon luonnonhistoriallisen museon tohtori Sandra Knapp. Tämän eläinmuseon ovet ovat aina auki!

(Kirjan ensimmäinen painos julkaistiin nimellä Eläinten sukupuu.)

Kirjasta sanottua:

”Jos olet kiinnostunut tietämään erilaisia tosiasioita eläimistä, kuten sen mitä tapahtuu, kun hailta hajoaa hammas, tai sen, mikä on ja miltä näyttää intianlentäväkoira, sopii tämä kirja sinulle.”
-MS, Koululainen 3/2015

”Piirroskuvitus on kaunista. Luvassa on kiinnostavia yksityiskohtia. (…) Lukijaa ei näyttävässä teoksessa tukahduteta informaatiotulvaan, minkä vuoksi se lapsille ja nuorille hyvin käykin, mutta kirja antaa silti kattavan sukelluksen eläinten maailmaan.”
-Milla Sallinen, Aamulehti 9.3.2015

”Ihan pieni näkee tässä kirjassa upeat kuvat ja värit, isompi uppoutuu kiehtoviin yksityiskohtiin: sammakon suojaväriin ja selkärankaisen luustoon. Lajit esitellään kirjassa geneettisen sukupuun mukaan, mikä lisää kiintoisuutta.”
-Kaisa Pyykkö, Kaksplus 5/2015

”Eläinlajien luokittelu ei tee kirjasta raskasta, vaan pikemminkin houkuttelee vertailemaan ja ihmettelemään. Elinympäristöjen esittely autiomaasta tundraan kuuluu luontevasti kirjan antimiin. Hyvin jäsennetty tietoaines ja mielenkiintoiset yksityiskohdat sopivat mainiosti samaan pakettiin.”
-Ismo Loivamaa, Lapsen Maailma 6/2015

”Lasten eläinkirjat ovat usein hieman – lapsellisia. Tämä on virkistävästi tehty tieteellisen luokittelun pohjalta, kuten aidossa luonnontieteellisessä museossa ainakin. Kuvitus on upea; kuin vanhoista koulutauluista. Kirjaa selailee jo silmänilon takia. Tekstiosiot pursuavat kiinnostavaa faktaa.”
-Tiina Ahokas, Pohjalainen 11.6.2015

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava