Elämän logiikka

Harford Tim

Lue Tim Harfordin haastattelu Helsingin Sanomista täältä.

Miksi huippujohtja ansaitsee enemmän palkkaa kuin hänestä on yritykselle hyötyä? Voiko hedelmäpeliriippuvuus olla rationaalista? Onko olemassa yhteiskunnalle sopiva määrä avioeroja? Kannattaako prostituoidun asiakkaan jättää käyttämättä kondomia? Miksi kaupunkilaiset ympäri maailman tukevat verovaroin maaseudun asukkaita, vaikka kaupungissa eläminen on kalliimpaa?

Uuden polven taloustieteilijä Tim Harford tarjoaa lukijaystävällisen oppaan arkipäivän taloustieteeseen. Hän näyttää, kuinka moni järjenvastaiselta tuntuva ilmiö voidaan selittää järkevästi.

Harford tuo esille kätkettyjä kannustimia ja yllättävää logiikkaa. Hänen tavoitteenaan on ymmärtää, miten maailma toimii. Harford näyttää, ”kuinka hienovaraisiin päätöksiin kykenevät nekin ihmiset, joita ei lähtökohtaisesti pidetä kovin sivistyneinä”.

Tim Harford on englantilainen taloustieteilijä ja toimittaja.

 

Kirjasta sanottua:

”Harfordia on kiitelty sujuvasta tekstistä ja älykkäästä perustelusta. Kumpaakaan väitettä ei käy kieltäminen. … Kirja muistuttaa, ettei talous ole vain numeroita viivan alla, vaan myös arvovalintoja, joilla on seuraamuksia. Se houkuttelee myös pohtimaan omia kannustimia. Kuinka oman elämäni herra lopulta olenkaan?”
– Elina Hakola, Markkinointi&Mainonta 1/2010

”Kirja osoittaa kuinka yhden ihmisen valinnat voivat johtaa hyvään lopputulokseen, mutta kun tuhannet tekevät samat valinnat samoin perustein, lopputulos onkin huono. … Logiikka, jolla Harford todistaa arkipäivän päätöksenteon taustoja, on hyödyllistä tietoa kaikille, jotka pyrkivät vaikuttamaan isojen massojen käytökseen.”
Maine 6/2009

”Vahvimmillaan kirja on käsitellessään rasismia ja slummiutumista. Harford osoittaa jäätävästi, ettei rotuennakkoluulo tarvitse kuin yhden ihmisen väärässä paikassa kasvaakseen nopeasti kokonaisia ihmisryhmiä sortavaksi, itseään ruokkivaksi järjestelmäksi.”
– Jami Järvinen, Ylioppilaslehti 17/09

Tim Harford selittää asuinalueiden homogeenisyyden logiikkaa: