Eurooppa raiteilla

Haavisto Pekka

Nojatuolimatka maanosamme tulevaisuuteen

Intohimoinen junamatkustaja Pekka Haavisto palaa raiteille. Matkustaessaan Gdyniasta Zagrebiin ja Barcelonasta Berliiniin hän tapaa kanssamatkustajia, kahvilafilosofeja, suunnannäyttäjiä ja uusia eurooppalaisia.
Mistä Euroopan eri kulmilla keskustellaan? Mihin maanosamme on menossa?

Kirjasta sanottua:

”Aikanaan Suomen ensimmäisen interrail-oppaan kirjoittanut Haavisto teki ensimmäisen interrail-matkansa vuonna 1974. Hän teki paluun interrail-raiteille viime kesänä, mutta tätä matkaa edelsi 34 vuoden mittainen tauko. Matkallaan Haavisto perehtyi Euroopan eri maiden tilanteeseen ja pohti samalla maanosan tulevaisuutta.”
Keskisuomalainen 10.1.2019

”60-vuotiaan Haaviston reppureissu Euroopan halki sujui ilman suuria kommelluksia – Budapestiin kulkevassa keskiyön pikajunassa on tosin ’kuuma kuin saunassa’, Korsikassa Haavisto joutuu käymään sairaalassa jalassa olevan ’puremapatin’ takia ja Pariisissa Haavisto suutahtaa, kun hän ei pääse junaan, koska interrail-lipuilla matkustaville on erillinen kiintiö. – Ikävä ajatella, että juna, jossa on paikkoja, kulkee ilman matkustajia, koska reilaajia ei määräänsä enempää haluta mukaan, Haavisto kiihtyy.”
–Olli Waris, Ilta-Sanomat 10.1.2019

”Haaviston teoksessa parasta on yhtäaikainen käytännöllisyys ja syvällisyys. Hän liikkuu kirjoittajana sujuvasti eri sfääreissä: kulttuurista voi siirtyä suoraan raiteille ja päinvastoin. Eurooppa tulee tutuksi sekä infrastruktuurin että rauhantyön osalta.”
– Pekka Tuomikoski, Kaleva 1.6.2019