Grace. Elämäni muodin maailmassa

Coddington Grace

Grace Coddington on maailman vaikutusvaltaisimman muotilehden, Yhdysvaltain Voguen taiteellinen johtaja. Hänen trendivainunsa, esteettinen silmänsä sekä pettämätön bisnestajunsa ovat kuuluja kautta muotimaailman. Sen ulkopuolella hänet tunnetaan Voguen pelätyn päätoimittajan Anna Wintourin oikeana kätenä ja arvostettuna vastavoimana. Coddingtonin tärkeä rooli lehden menestyksen toisena pääarkkitehtinä tuli yleisön tietoisuuteen The September Issue -dokumentin myötä vuonna 2009.

Omaelämäkerta Grace vie lukijan huippumuodin salaperäisiin seurapiireihin ja raottaa verhoa catwalkin kulisseihin. Coddingtonin elämäntarinan lisäksi kirja kertoo muotialan ilmiöistä sekä sen kiehtovimmista hahmoista
viidenkymmenen vuoden ajalta. Kiinnostavat kertomukset vilisevät tuttuja nimiä Mick Jaggerista Roman Polanskiin ja Andy Warholista Madonnaan.

Coddington päätyi muotialalle voitettuaan mallikilpailun 18-vuotiaana 1959. Lupaava mallinura katkesi auto-onnettomuuteen, mutta sinnikäs Coddington ei suostunut sanomaan muotimaailmalle hyvästi. Kirjassa hän kertoo yli kaksikymmenvuotisesta, monivaiheisesta urastaan Ison-Britannian Voguessa, johtopestistään Calvin Kleinilla sekä vaativimmasta työstään Yhdysvaltain Voguessa. Siellä hän on vaikuttanut jo vuodesta 1988 saakka ohjaten esimerkiksi Mario Testinon, Helmut Newtonin ja Annie Leibovizin kuvauksia.

Grace tarjoaa nautinnollisen viihdyttävän läpileikkauksen muotimaailman juorujentäyteiseen historiaan ja on samalla laaja kulttuurinen ajankuva. Komean kirjan kuvituksena on runsaasti valokuvia, Coddingtonin omia piirroksia sekä hienoimpia hänen suunnittelemiaan Voguen aukeamia.

Coddington kertoo kirjastaan Jimmy Fallonin ohjelmassa:
osa 1
osa 2

The September Issue -dokumentti esitettiin AVAlla 2.12.2013. Katso ohjelma Katsomosta täällä.


Kirjasta sanottua:
”Gracesta tuli Voguen sydän. Jos Anna Wintour on Voguen aivot, Grace Coddington on muotiraamatun sydän.”
– Malla Murtomäki, Ilona 35/2013

”Grace Coddingtonin omaelämäkerta on paitsi viihdyttävä, myös yksityiskohtia ja mielipiteitä säästelemätön ajankuva muodin monista muutoksista viimeisen 50 vuoden ajalta. The September Issue -dokumentissa loistavan punapään karisma välittyy vahvasti myös kirjan sivuilta. Tarinoiden lomaan on valittu joukko komeita valokuvia sekä Gracen omia piirroksia matkan varrelta.”
ELLE lokakuu 2013

”Vogue oli Gracelle alun perin pakokeino tuppukylästä. Ensin hän selaili isosiskonsa lehtiä ja hieman vanhempana kävi ostamassa lehden itse Holyheadista. Peräkylille muotiraamattu saapui kuukauden myöhässä, mutta se ei Gracea haitannut. Hänelle tärkeintä oli päästä uppoutumaan lehteen ja sen muotikuviin, jotka oli usein otettu eksoottisissa paikoissa eri puolilla maailmaa.”
– Marjut Laukia, Me Naiset 44/2013

”Coddington tarinoi kiinnostavasti ja hauskastikin paitsi omasta elämästään, myös työskentelystä Naomi Campbellin ja Annie Leibovitzin kaltaisten kuuluisuuksien kanssa.”
– Pirjo Houni, Eeva marraskuu 2013 (neljä Eevan omenaa = kannattaa tarttua)

”Kirjan suomentaminen oli oikea kulttuuriteko!”
Costume 10/2013

”Muodinystävä ahmaisee tämän kirjan hetkessä. (…) Pääosassa on muoti ja taiteellinen Grace, mutta kieltämättä stylistin miesseikkailutkin ovat rempseydessään viihdyttäviä.”
– Tyyne Pennanen, Anna 13/2014

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava