Heavy metal on rikkonut kulttuurin raja-aitoja, saanut yleisön riehaantumaan ja innostanut miljoonia kääntämään nupit yhteentoista. Tässä raskaan sarjan tietokirjassa moshpit-veteraani ja musiikkikriitikko Daniel Bukszpan esittelee metallin tärkeimmät tienraivaajat, juhlituimmat tähdet ja outolinnut.

Hurjimmat keikat, tyylikkäimmät ja törkeimmät levynkannet ja parhaiten poseeraavat muusikot esitellään yli 600 värivalokuvassa. Kirjassa on vahva paketti suomalaisista heavyn pioneeriyhtyeistä ja nykyisistä menestyjistä. Listaukset kertovat parhaista keikoista, myydyimmistä levyistä ja varhaisimmista Suomessa vierailleista bändeistä. Ronnie James Dio ja Marco Hietala ovat ovat kirjoittaneet kirjaan esipuheet.

Yli kahdensadan bändiesittelyn lisäksi kirjassa on runsaasti artikkeleita ja haastatteluja heavy metalin monipuolisesta historiasta ja kulttuurista: bändeistä tukkanuottasilla, muotioikuista, yhtyeiden sisäisistä konflikteista ja tärkeimmistä levy-yhtiöistä. Kotimaiset eturivin muusikot ja vaikuttajat ovat listanneet yli kaksi kiloa painavaan teokseen parhaita muusikoita, mieleenpainuvimpia keikkoja ja älyttömimpiä tempauksia heavy metalin saralta.

 

Kirjasta sanottua:

”Heavy metalin paras anti onkin vanhassa käyttöliittymässä: massiivista ’kahvipöytäkirjaa’ on mukava lehteilläsynkän jynkytyksen tahtiin. Eniten kirjasta saa irti Spotify-sukupolven kasvatti, joka on juuri löytänyt raskaan musiikin aarreaittaan.”
– Antti Karkiainen, Iltalehti 20.11.2010

”Heavy Metal saattaa hyvinkin olla kaikkien aikojen perusteellisin ja informatiivisin metalliteos. … Visuaalisesti vaikuttava teos on kahvipöytäkirjojen aatelia. Kuvamateriaali on laadukasta, räväkkää ja – kuten aiheelle sopii – kokoluokaltaan raskasta.”
– Tuomas Riskala, Rytmi 1/2011

”Visuaalisesti räiskähtelevä teos on tekstisisällöltään kiitettävän asiapitoinen. Kuvateksteissä ja lopun listaosioissa kukkii mukavasti tunnelmaa keventävä lakoninen huumori.”
– Antti Lähde, Aamulehti 30.10.

”Kirjan suomalaispanos on huomattava. Marco Hietala on kirjoittanut esipuheen suomalaiseen laitokseen, ja lopussa on oma osio kotimaisille yhtyeille ja listauksille. Heikkeri ja Peltola ovat toimittaneet kirjan suomeksi laadukkaasti ja antaumuksella. Kirjaa ei ole vain suomennettu, vaan mukaan on ympätty runsaasti materiaalia, jota alkukielisessä ei tietenkään ole. Esimerkiksi Härmän hevimetallin työjuhdat Klaus Flamingistä Spinefarmiin saavat arvoisensa tilan. Ilahduttavaa on myös suomalaisten kuvaajien panos. Esimerkiksi Tomi Palsan ja Kalle Björklidin otokset eivät missään nimessä kalpene ulkomaisen materiaalin rinnalla. Päinvastoin, valokuvauskilpailun voitto viedään näiden näytteiden perusteella Pohjolaan.”
-Tuomas Tiainen, Desibeli-net