Hirvenvasa ja kerjäläinen. Ihminen ja eläin Suomen muinaisesineissä

Eriksson Lauri

Valokuvaaja Lauri Eriksson huomasi, että kulttuuriperintömme upeimmat esineet uinuvat museovitriineissä ja kellareiden arkistoissa. Nämä aarteet oli kuvattava ja saatava nähtäville!

Eriksson lähti kiertämään Suomen museoita, joissa valkohanskaiset intendentit kantoivat hänelle kuvattavaa. Miksi Pälkäneeltä 6000 vuotta sitten löytynyt savihahmo näyttää kyhjöttävän itsensä ympärille kiertyneenä? Mitä voi tulkita 5000-vuotiaan ihmishahmoisen meripihkariipuksen ilmeestä?

Tutkimusmatkansa oppaiksi Eriksson sai kaksi tunnettua asiantuntijaa: taidehistorian professori Markus Hiekkasen ja arkeologian tohtori Visa Immosen. Hirvenvasa ja kerjäläinen -kirjassa esitellään 56 ihmistä tai eläintä esittävää esinettä 10 000 vuoden ajalta Suomen esihistoriasta keskiaikaan.

Puhuttelevat kuvat ja esineiden kiehtovat tarinat avaavat uusia näkökulmia kansalliseen kulttuuriperintöömme sekä taiteen tulkintaan. Samalla nähdään, kuinka ihmisen ja eläimen kuvaamisen tavat ovat muuttuneet. Vuosituhansia vanhat kasvot saavat modernin ajan katsojan herkistymään.

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava