Hylkysukeltajat Itämerellä

Hagberg Björn & Dahm Jonas & Douglas Carl

Itämeri on maailman jännittävimpiä hylkyvesistöjä. Tuhatvuotisen kaupankäynnin ja sotimisen aikana lähimereemme on uponnut yli 100 000 hylkyä. Toisin kuin muualla, Itämeren vähäsuolaisessa murtovedessä hylyt ja puuesineet ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin.

Ruotsalainen meriarkeologi Björn Hagberg, valokuvaaja-sukeltaja Jonas Dahm ja historioitsija-sukeltaja Carl Douglas esittelevät kirjassaan Itämeren historian kiinnostavimpia hylkyjä. He taustoittavat hylkyihin liittyvää jännittävää historiaa aina Saksan rannikolle uponneista pakolaislaivoista Suomenlahden venäläisiin sukellusveneisiin asti. Tekijät kertovat myös hylkyjen etsimisen jännittävästä historiasta ja esittelevät uusinta hylkytutkimusteknologiaa.

Kirjan tekijöiden sukellusryhmä löysi syksyllä 2007 pohjoiselta Itämereltä 1600-luvulta peräisin olevan hollantilaisaluksen, joka on säilynyt 125 metrin syvyydessä lähes ehjänä. Löytöä on kutsuttu meriarkeologiseksi sensaatioksi. Hylkysukeltajat Itämerellä esittelee kuvia myös tästä ainutlaatuisesta hylystä.

Kirjan tekijät ovat toimineet asiantuntijoina kahdeksanosaisessa Hylkysukeltajat Itämerellä -tv-sarjassa, jota esitetään YLE TV2:lla torstaisin klo 19.50. Lue lisää YLEn sivuilta.

Lisätietoa kirjassa mainituista suomalaisista hylyistä

Kirjan sivut
(ruotsiksi)

Tietoa televisiosarjasta SVT:n sivuilla
(ruotsiksi)

”Lapsena tuijotin telkkarista Jacques Cousteaun sukellusretkiä merten syvyyksiin. Enpä tiennyt, että paljon lähempänä, Itämeren pohjassa lojuu tuhansittain upeita hylkyjä, jotka ovat vähähappisessa ja kylmässä murtovedessä säilyneet paljon paremmin kuin muualla. (…) Kirjassa on ainutlaatuinen valokuva-aineisto. (…) Hagberg, Dahm ja Douglas ovat tehneet upean teoksen.”

-Outi Jaakkola, Me 6/2008