Jäätyneitä ruusuja

Kilpi Marko

Vuoden johtolanka -palkinnon voittaja 2008!

Olli Repo on entinen mainosmies, joka on vaihtanut menestyksekkään uransa poliisin ammattiin. Työharjoittelu vie hänet takaisin kipeiden muistojen äärelle, kotikaupunkiinsa, jolle hän oli vannonut jättäneensä ikuiset hyvästit. Perehdyttäjäkseen Olli saa vanhan ja väsyneen kehäraakin, Tossavaisen, joka edustaa kaikkea sitä, mitä hän poliisissa halveksii.

Pommiuhkaus tavaratalossa ja kerrostalon räjäytys herättävät poliisin huomaamaan, että pienikään paikkakunta ei ole enää turvassa maailman pahuudelta. Tapahtumien keskellä Ollin menneisyydestä alkaa paljastua yllättäviä, pelottaviakin asioita. Miksi Ollin vihaama isä tietää niin paljon pommiuhkauksesta? Miksei kukaan tunnista valvontakameran tallentamaa miestä? Ehtivätkö Olli ja Tossavainen löytää terroristin ennen kuin on liian myöhäistä?

Marko Kilpi on kuopiolainen vanhempi konstaapeli. Jäätyneitä ruusuja on hänen esikoisteoksensa. Rainbow Productions on ostanut romaanin filmatisointioikeudet. Kirjan käännösoikeudet on myös myyty Saksaan.

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto 2008 myönnettiin 13.2.2008 Marko Kilvelle romaanista Jäätyneitä ruusuja. Palkinto myönnetään vuosittain edellisen vuoden merkittävästä dekkariteosta. Palkintoraatiin kuuluivat Leena Korsumäki, Pirkko K. Koskinen ja Olli Mäkinen. Raati perusteli valintaansa seuravasti:

”On luontevaa, että hän esikoisteoksessaan kuvaa hyvin tuntemaansa poliisitoimintaa ja tekee sen asiantuntevasti. …. Erityisesti raati piti Kilven raikkaasta ja luontevasta kielenkäytöstä. Raadin mielestä teoksella on myös selviä kaunokirjallisia ansioita.”

 

Jäätyneistä ruusuista sanottua:

”Marko Kilven esikoisromaani saattaa hyvinkin olla vuoden paras kotimainen dekkari. Jäätyneitä ruusuja yllättää hyvällä ja monipolvisella tarinalla, aidoilla henkilöhahmoilla ja vahvalla todenmakuisuudella.”
– Vesa Kärki, Kaleva 24.12.2007

”Jäätyneitä ruusuja on monella tapaa virkistävä tuulahdus. Miljöö ja päähenkilö poikkeavat valtavirtadekkarista. … Rikoskuvioissa on ideaa, ja mysteerin tuntu pitää tarinaa hyvin yllä. Poliisityön kuvaus on asiantuntevaa ja elävää.”
– Janne Mäkelä, Ruumiin kulttuuri 4/2007

”Kotimaisella poliisiromaanilla on mennyt viime vuosina hyvin. … kentälle on myös ilmaantunut uusia vahvoja nimiä, kuten viime syksynä Marko Kilpi.”
– Keijo Kettunen, Helsingin Sanomat 7.1.2008

”Jäätyneitä ruusuja on arkisuudessaan koskettava kuvaus maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja pahuudesta mutta myös itsensä löytämisestä ja toivosta.”
– Anne Helttunen, MeNaiset

”…terrorivyyhden ratkaisu yllättää. Kiinnostavaa on sekin, miten hyvin Repo kykenee mainostaustansa takia eläytymään rikolliseen ajatusmaailmaan.”
– Suvi Ahola, Helsingin Sanomat

”…erittäin lupaava avaus. (…) Kilven kuvaama Repo on yksi syvimmin kuvatuista henkilöistä, mitä dekkareista löytyy.”
– Marko Ikävalko, Savon Sanomat

”Elokuvamaisesti hän siirtyy kirjassaan kohtauksesta toiseen. Jäätyneitä ruusuja etenee vauhdilla ja kirja täytyy lukea kerralla läpi, mutta paluukohtia riittää.”
– Ritva Kolehmainen, Kirkko ja koti

”Marko Kilpi on sijoittanut kertomukseen taitavasti suuren määrän poliisityön eri vaiheitten kuvausta. (…) Kun Olli Repo joutuu opiskelemaan poliisin kenttätyötä ja samaan aikaan kaipaamaan avovaimoaan ja pientä poikaansa ja vielä sen lisäksi kohtaamaan isänsä, johon hänellä on katkera vihasuhde, hänellä on paljon paineita. Sellaista todellinenkin elämä on.”
– Mikko Varis, Karjalainen 6.4.2008

”Jäätyneissä ruusuissa on hämmästyttävän monta teemaa, joista Marko Kilpi on saanut kootuksi tiiviin, jännitteensä loppuun asti säilyttävän tarinan. On ammatissa kehittymistä, poliisin kenttätyön kuvausta, perheyhteyttä ja perheväkivaltaa, suomalaista oikeuskäytäntöä, terroritekoja. (…) Jatkoakin on jo tekeillä.”
– Leena Korsumäki, Ruumiin Kulttuuri 1/2008

”Vuorotyötä tekevän aika on kortilla. Kotona isää odottaa neljän lapsen pesue. – Kirjoittaminen vaatikin melkoista säätämistä. Toisella kädellä lämmitin puuroa, toisella kirjoitin. Se on melkoinen kriisinhallinnan testi. Joskus mietin, mitä saisin aikaiseksi, jos täysipäiväisesti voisin keskittyä kirjoittamiseen.”
– Marko Kilpi Eira Juvonen-Papayiannakisin haastattelemana, Savon Sanomat 15.9.

”Kirjani pointti (on) oikeudenmukaisuudessa ja oikeuslaitoksen toiminnassa. Nykyisessä järjestelmässä uhrin asemasta on tullut heikko, ihmishenki ei merkitse enää mitään. … Kirjassa on on siis kyse merkittävästä ongelmasta eikä vain viihteestä.”
– Marko Kilpi Katja Heikkisen haastattelemana, Viikkosavo 15.9.

”Poliiseissa, syyttäjissä ja tuomareissa on paljon hyviä tarinaniskijöitä. Jotkut osaavat jopa laittaa tarinat paperille ja näkevät arkipäivän tapahtumissa huumoriakin. Yksi parhaista on Kuopion poliisin kynäniekka, vanhempi konstaapeli Marko Kilpi.”
– MTV3:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä Elinkautinen-blogissaan 2.1.2007

”Esikoisdekkarista elokuva. Asko Apajalahden elokuvayhtiö Rainbow Productions on ostanut filmatisointioikeudet Marko Kilven syyskuussa ilmestyneeseen, Nemon kustantamaan esikoisdekkariin… – Romaani on kirjoitettu hyvin elokuvallisesti. Tulee mieleeni ne lukuisat kerrat joilloin lähdimme Sörnäisissä 50-luvulla juoksemaan siihen suuntaan mistä poliisiauton sireeni ujelsi. Sinne juoksen taas, Apajalahti kertoo.”
– Tuusulanjärven viikkouutiset