Jalkapallo valossa ja varjossa

Galeano Eduardo

”Kaikkien uruguaylaisten tapaan tahdoin olla jalkapalloilija. Pelasin oikein hyvin, olin suorastaan loistava, mutta ainoastaan öisin, kun nukuin… Vuodet ovat kuluneet, ja ajan mittaan olen päätynyt hyväksymään identiteettini: en ole enempää kuin hyvän jalkapallon kerjäläinen. Kuljen pitkin maailmaa hattu kourassa ja anon katsomoissa: ’Yksi kaunis tilanne, luojan tähden.'”

Eduardo Galeano on kirjoittanut jalkapallon historian, jossa pelin kauneus on tärkeämpää kuin tulokset. Hänen ihanteensa on pelaaja, joka ajattelee lantiollaan ja kohtelee palloa kuin rakastettua.

Galeano kertoo jalkapallohistorian maagiset hetket ensi potkuista uusiin sankareihin: kuinka Ramon Unzaga keksii saksipotkun chileläisen sataman kentällä vuonna 1927 tai brasilialainen Zinzinho tekee kaksi kertaa saman maalin Jugoslaviaa vastaan vuoden 1950 MM-kisoissa, unohtamatta Ruud Gullitin puskuja, Maradonan pujotteluita ja Zinedine Zidanen syöttöjä. Keväällä 2014 ilmestyvään laitokseen on lisätty Galeanon pohdinnat muun muassa vuosien 2002, 2006 ja 2010 MM-kisoista.

Eduardo Galeano syntyi Montevideossa vuonna 1940, ja hän oli Etelä-Amerikan tunnetuimpia kirjailijoita.