Janoisen puutarhurin opas. Humallu luonnon antimista

Hood Richard & Moyle Nick

Ota omenasato, liian runsaat raparperit ja kasvimaan valloittaneet kesäkurpitsat prosenttipitoiseen hyötykäyttöön!

Tiesitkö, että tuorepuristettu omenamehu on vain muutamaa työvaihetta vaille valmista siideriä? Janoisen puutarhurin oppaan yli 70 reseptiä kattavat juomat marjoilla maustetusta viskistä kotoiseen simaan saakka, eikä selkokielisiä ohjeita seuratakseen tarvitse olla alkoholialan asiantuntija.

Kirjassa neuvotaan juomanvalmistukseen tarvittavat välineet, työtavat ja reseptit. Tarvitsee vain haalia aineksia omasta tai naapurin puutarhasta, lähipuistosta tai kaupan hedelmäosastolta. Kokeile vaikka kirjan kotiviinejä, kuten raparperiviiniä tai minttuviiniä, limoncellon kaltaisia liköörejä ja perinteisiä siidereitä.

Olut-luku perehdyttää lukijan mallasjuoman palkitsevaan valmistukseen mäskinkeitosta pullotukseen asti. Tutun lagerin lisäksi kirjan ohjeilla voi kokeilla vaikkapa reippaasti humaloitua IPAa, tuhtia Lontoon portteria, raikasta vehnäolutta tai purevaa inkiväärialea.

Suosittua juomablogia kirjoittavat Nick Moyle ja Richard Hood opettavat juomanvalmistusta löysin rantein ja grammamääristä nipottamatta. He näyttävät, miten kotipihalla kasvatetut, luonnosta kerätyt tai kaupan hedelmähyllystä haalitut ainekset muuttuvat herkullisiksi hömpsyiksi itselle tai lahjaksi.

Kirjasta sanottua:

Janoisen puutarhurin opas on mukava lisä keittokirjojen ja puutarhakirjojen välimaastoon. Kirjan reseptejä myötäillen voit käyttää myös oman puutarhan ylijäämän hyödyksi. Älä heitä kompostiin vaan käytä juomien maun antajana.”
– Kati Kainulainen, Lasituvan miniatyyrit 21.4.2016

”Raikkaiden viinien ja siiderien, muhevien oluiden, napakoiden liköörien aineksia on jokaisen puutarhassa yllättävän paljon – puutarha- ja metsämarjoja, siemeniä, hunajaa ja juureksia. Jopa viheliäisen orapihlajapensaamme marjat päätyvät kirjassa brandyn aineksiksi ja kurpitsa oluen ryhdittäjäksi. Kirjan reseptien ohjeet ovat selkeitä ja yllättävän helpon tuntuisia.”
– Ulla Kentta-Kohtala, Uutis-Jousi 25.4.2016

”Brittikaksikko Nick Moyle ja Richard Hood valmistavat juomia yllättävistä raaka-aineista; siideriä ruusunmarjoista, limonadia voikukista, likööriä rukolasta. Hauskassa opaskirjassa on ohjeita myös erikoisoluiden panemiseen ja kuohojuomien valmistukseen sekä – yllätys, yllätys – suomalaisen siman resepti.”
Kotipuutarha 6/2016

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava