Joni Mitchell omin sanoin. Lauluntekijän elämä

Marom Malka

Joni Mitchell on 1960-luvulla uransa aloittanut laulaja-lauluntekijä. Hänet tunnetaan yhteiskunnallisten sanoitustensa, omintakeisen kitaransoittonsa ja vahvan lauluäänensä lisäksi voimakkaista mielipiteistään sekä kyvystään luoda musiikintekijänä uutta yli 40 vuoden ajan.

Kirja koostuu muusikko-toimittaja Malka Maromin tekemistä haastatteluista, joissa Mitchell avautuu ennennäkemättömällä tavalla. Marom ja Mitchell ovat läheisiä ystäviä, joten heidän keskusteluissaan nousevat peittelemättömästi esille niin miessuhteet, köyhyys, sairaus, lapsen menettäminen kuin naisartistin asema musiikkialalla. Mitchell kertoo, kuinka lapsena sairastettu polio eristi hänet muusta maailmasta, kuinka laman kokeneet vanhemmat kauhistuivat koulun keskeyttämistä sekä miten Mitchell selviytyi jouduttuaan kaksikymppisenä antamaan ainoan lapsensa adoptoitavaksi.

Perinteisen elämäkerran ohella kirja sisältää tarinaa täydentävän valikoiman Mitchellin sanoituksia ja maalauksia, joista voi nauttia myös erillisenä taidekokoelmana.

Kirjasta sanottua:

”Onpas hienoa, että yhdestä Amerikan merkittävimmistä laulaja-lauluntekijöistä ilmestyy lopulta kirja suomeksi. Joni Mitchell omin sanoin ei ole perinteinen kohdusta kohti hautaa -biografia kronologioineen ja uran nousuine ja laskuineen. — Mitchellin hehkuvat öljyvärimaalaukset kuvittavat kaikin puolin onnistunutta kirjaa, joka houkuttelee kaivamaan laulajan parhaat albumit jälleen kerran hyllystä: Blue, Court And Spark, Night Ride Home…”
– Suonna Kononen, Karjalainen 5.11.2015

”Marom pääsee kyllä ystäväänsä lähelle, ja vuosina 1973, 1979 ja 2012 kirjatut keskustelut avaavat hienosti tinkimättömän oman tien kulkijan uraa.”
– Jonna Tapanainen, Me Naiset 47/2015

”Teos erottuu tyypillisistä taiteilijaelämänkerroista syvällisyydellään. Keskusteluista kehkeytyy moniulotteisia pohdintoja elämästä ja työstä.”
– Matti Komulainen, Turun Sanomat 21.12.2015

”Faniudestaan huolimatta Marom suhtautuu analyyttisesti laulaja-lauluntekijään. Dialogeissa puhutaan musiikin lisäksi laajemmin elämästä.”
– Tommi Liimatta, Gloria 12/2015

”Kirjassa Joni Mitchell omin sanoin – lauluntekijän elämä artistin oma ääni hallitsee. Malka Maromin vuosina 1973, 1979 ja 2012 tekemissä haastatteluissa Joni Mitchell luotaa syvältä niin laulujaan kuin omaa elämäänsä – ja useinhan nämä kulkevat käsi kädessä. Poikkeuksellinen kirja poikkeuksellisesta muusikosta.”
– Jukka Väänänen, Apu 1/2016

”Mitchell puhuu persoonallisesti paitsi musiikista ja muusikoista myös toisesta merkittävästä taiteenalastaan kuvataiteesta. Häntä vaivaava mystinen Morgellonin tautikin mainitaan. Tekstiä lomittaa läpi teoksen Mitchellin lyriikka.”
– Suvi Ahola, Helsingin Sanomat 14.2.2016

”Kirjan edetessä Mitchell alkaa tuntua aiempaa tutummalta, jopa läheiseltä. Kirjan kuvituksena on valokuvien ohella Mitchellin kauniita maalauksia, ja haastattelujen rinnalla kulkee valikoituja sanoituksia sekä alkukielellä että suomeksi Sini Linterin ansiokkaasti kääntämänä.”
– Marko Niemelä, Uusi Rovaniemi 2.4.2016

”Kirjassa Mitchellin tarina on yksi osa ja Mitchellin tekstit ja maalaukset toinen osa. Tekstien ja kuvien maailmaan on mahdollista palata kirjan kanssa yhä uudestaan. Sitä lukee kuin taidekirjaa ja huomaan nauttivani Mitchellin teksteistä aivan yhtä paljon luettuina kuin laulettuinakin.”
– Simo Sahlman, Lukupino 25.4.2016