Kaikki mikä sinulle kuuluu

Greenwell Garth

Bulgarian Sofiaan sijoittuvan kirjan tapahtumat alkavat siitä, kun kovasti Greenwellin oloinen amerikkalaisopettaja ostaa Kansallisen kulttuuripalatsin vessassa seksiä nuorelta Mitkolta. Kaikki mikä sinulle kuuluu on kipeä kuvaus pakahduttavasta kaipuusta, miehestä joka etsii itseään vieraassa maassa ja törmää kaikkialla oman menneisyytensä kahleisiin.

Garth Greenwellin runsaasti huomiota herättänyttä esikoisromaania on kuvailtu aikamme hienoimmaksi homoromaaniksi. Se on kerännyt ennätysmäärän palkintoehdokkuuksia:

  • British Book Award for Début Book of the Year -voittaja
  • The New Yorkerin valinta vuoden 2016 neljän parhaan romaanin joukkoon
  • Esquiren valinta kirjallisuuden historian kaikkien aikojen eroottisimpien romaanien joukkoon
  • Britannian vanhimman kirjallisuuspalkinnon James Tait Black Memorial Prizen finalisti
  • Britannian LGBT-kirjallisuuteen keskittyvän Green Carnation Prizen ehdokas
  • PEN/Faulkner Award for Fiction -finalisti
  • The New York Timesin kymmenen parhaan kirjan listalla
  • National Book Award -ehdokas

Täällä voit kuunnella, kun Greenwell lukee otteen romaanistaan.

Kirjasta sanottua:

”Älykäs ja runollinen rakkausromaani.”
–Jari Tervo

”Runollisen kauniilla ja eloisalla kielellä Kaikki mikä sinulle kuuluu etsii ja pohtii halun viekkautta, pelastuksen mahdottomuutta sekä rakkauteen usein liittyvän häpeän, syyllisyyden ja kaipuun voimaa.”
–Hanya Yanagihara

”Greenwell osoittaa olevansa mestari pakkomielteen, pelon ja rakkauden ytimeen pääsemisessä.”
Publishers Weekly, vuoden 2016 top 10 -kirjat

”Siitä ei ole epäilystäkään etteikö kirja olisi taitavasti kirjoitettu. Hengästyttävän pitkistä ja välimerkein maastoitetuista tekstikappaleista huolimatta kirja on sujuvaa luettavaa, lauseet kauniita ja täynnä merkityksiä. (…) Kerronta on parhaimmillaan tuokiokuvissa, kuvatessaan yksityiskohtaisesti tapahtumia, ympäristöä, ihmisten ilmeitä ja eleitä ja miten nämä kaikki liikuttavat kertojaa erilaisiin päätelmiin, muistoihin ja tunteisiin.”
Kirjaluotsi 5.5.2017

”Greenwell onnistuu luomaan elämänmakuisen tarinan ja luotaamaan kattavasti monen etenkin homomiehen helposti tunnistamia kipupisteitä. Tarina ei jää pintapuoliseksi, sillä se kasvaa kuvaamaan päähenkilön elämää koko sen mitalta, syvyyttä tuo hahmojen erilaiset lähtökohdat.”
–Sami Montell, QX 7.5.2017

Kaikki mikä sinulle kuuluu on onnistunut yhdistelmä tarkkaa kerrontaa ja sanomatta jättämistä. Romaanina se on Mitkon kaltainen. Toisaalta hyvin selkeä, mutta samaan aikaan piilotettua kantava.”
Reader, why did I marry him 8.5.2017

”Jos tarina ei yllätäkään, niin kirja on silti helmi. Garth Greenwell on Harvardin kasvatti ja valmistunut samasta kirjoittajakoulusta kuin John Irving, kyllä hän osaa kirjoittaa. Kokonaisuus on tavattoman hallittu ja tasapainoinen. Lauseet ovat kauniita sekä englanniksi (kuuntelin osan Garthin itsensä lukemana Storytelistä) että Juhani Lindholmin suomennoksessa. Teksti soljuu, kuvailee tunnetiloja ja ympäristöä vaikuttavasti. Ihan kuin olisin käynyt Bulgariassa.”
Kirsin Book Club 10.5.2917

”Kirjan nimi voi olla myös kysymys: Pääseekö ihminen koskaan irti lapsuudessa syntyneestä käsityksestä, mikä hänelle elämässä kuuluu?”
–Laura Saarikoski, Helsingin Sanomat 11.5.2017 (HS:n tilaajat voivat lukea jutun täällä.)

”Miehet rakastuvat vessassa, Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Toinen on kaupungissa työskentelevä amerikkalainen opettaja, toinen on bulgarialainen seksityöläinen. Siitä alkaa kiihkeä romanssi, joka on täynnä pakahduttavaa erotiikkaa, mutta myös surua ja syyllisyyttä. Amerikkalainen peilaa vieraassa kulttuurissa lapsuusperhettään, joka ei hyväksynyt hänen homouttaan, erilaisuuttaan. Tämä kaikki on kerrottu hyvin kauniisti.”
Seura 32/2017

”Minusta tämä on kertomus identiteetistä ja sen pirstaloitumisesta, häpeästä ja juurettomuudesta, ja toivosta, ihmisen tarpeesta ja kyvystä rakastaa ennen kaikkea itseään. Koska kaiken sen pelon, kaipauksen, surun ja kivun jälkeen on tämän romaanin äänessä jotain tavattoman lämmintä ja kaunista, toiveikasta. Se ei oikeastaan liity tarinaan itsessään vaan nimenomaan kerrontaan. Koska Greenwell, hitto miten taitava hän siinä on.”
Sivulauseita-blogi 4.6.2017

Katso Garth Greenwellin ja Jari Tervon keskustelu Helsinki Litin lavalla 13.5.2017 YLE Areenasta.