Kemiaa keittiössä

Hopia Anu

Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruoan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Anu Hopian kokkaukset eivät aina ole onnistuneet. Kun hänen kotikokin ylpeytensä on kokenut kolauksen, hän on pukeutunut kemistin takkiin ja perehtynyt epäonnistumistensa syihin. Tuloksena on hauska kirja ruoanlaiton kemiasta. Hopia kertoo, miksi pihvi kuivuu ja miksi ruoka ei ilman rasvaa maistu miltään. Hän tekee mikrokosmisen sukellusretken luumukiisseliin ja kertoo, kuinka karamellin rakenne muistuttaa lasia. Hopia antaa myös selvät ohjeet moneen helposti epäonnistuvaan ruokalajiin, kuten vaniljakastikkeeseen ja majoneesiin.

Anu Hopia toimii professorina Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa. Hän on kirjoittanut Tiede-lehteen Kemistin keittiössä -palstaa, johon Kemiaa keittiössä -kirjan aineisto pohjautuu. Hopia on myös Suomen kokkimaajoukkueen kemisti, ja hän osallistui maajoukkueen kanssa kansainvälisiin kokkiolympialaisiin Frankfurtissa lokakuussa 2008.

”Kun minun kokkaukseni epäonnistuvat, ongelmanratkaisukoneistoni lähtee rullaamaan suurin piirtein näin: Mikä reaktio on kyseessä? Onko reaktio palautuva vai palautumaton? Voiko sen korvata jollakin muulla reaktiolla? Huomaako kukaan? Voiko sen peittää ketsupilla? Onko Pakilan Pizza vielä auki? Missä rahat ja takki…?”

Kemiaa keittiössä sai Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnan 30.1.2009.

Kirjasta sanottua:

”Jouhevasti ja hauskasti kirjoitettu opus on hyödyllistä luettavaa kenelle tahansa ruuasta kiinnostuneelle, mutta sen soisi kuuluvan ainakin jokaisen ammattikokin kirjahyllyyn. Ruuanvalmistusprosessin tunteminen vie kohti parempia keitoksia.”
– Katja Bäcksbacka, Helsingin Sanomat 13.11.2008

”Ehkä Hopiasta on hyvää vauhtia kehkeytymässä samanlainen ikoni molekyyligastronomian alalla kuin Esko Valtaoja on tähtitieteen saralla.”
– Rebekka Härkönen, Turun Sanomat Extra, 18.10.2008

”Ehdottomasti viime aikojen viehkoin ruokateos.”
Iltalehti 4.12.2008

”Professori Anu Hopian keittokirja Kemiaa keittiössä on oiva opas molekyyligastronomiaan tutustumiseksi. – – uusia näkökulmia avaavana se lienee taivaan lahja muun muassa maamme lukuisille insinööreille innostamaan heitä paremmiksi kokeiksi.”
– Rita Junes, STT

”Kirjan tyyli on mukaansatempaava. Kotoinen keittiö muuttuu silmien edessä jännittäväksi koelaboratorioksi. Insinöörihenkinen lähestyminen kokkaukseen ei ole yhtään hullumpi!”
– Kaisa Pastila, Kauneus&Terveys 16/2008

”Olin innoissani, kun ystävät eivät puhuneet viikonloppuna sanaakaan Vanhasen elvytyspaketista vaan siitä, miksi itse tehdystä leivästä tulee tönkkö. Koska olin saanut joululahjaksi Turun yliopiston professorin Anu Hopian kirjan Kemiaa keittiössä, saatoin huomauttaa, että kysymys oli proteiineista. … Hopian kirjan jälkeen ruuanlaittosi ei enää ole samanlaista kuin ennen. Se on hauskempaa.”
– Hanna Jensen, Ilta-Sanomat 21.1.2009

”Ongelmat ratkaisuineen selviävät kotikokille. Siinä auttavat niin selkeätajuinen teoria kuin yksinkertaiset ruokaohjeet. Niiden avulla voi harjoitella vaikka ruoanlaiton mestariksi.”
– Nina Hirsimäki, Hyvä Terveys

”Hopia saa insinöörin innostumaan ruoanlaiton ilmiöistä ja toislaata kuin ohimennen opettaa innokkaalle kokkaajalle, mitä kattilassa tapahtuu.”
– Sanna Alajoki, Kemia-Kemi 3/2009

”Ruokaa tieteellisesti tutkiva molekyyligastronomia ottaa ensiaskeliaan Suomessa. Miksi raparperia nautitaan usein maidon kanssa? Lue lisää professori, Suomen Keittiömestareiden kokkimaajoukkueen kemisti Anu Hopian viihdyttävästä kirjasta Kemiaa keittiössä.”
Elle 6/2009

”Anu Hopian muikea teos lyö osaltaan nauloja tietämättömyyden arkkuun. Kuinka paljon iloa ja nautintoa arkiseen ruoanlaittoon voimmekaan saada, kun jos tiedämme keittiöpuuhiin aina liittyvistä kemiallisista reaktioista. … Kirjassa on erinomaisen selkeästi kerrotun tieteellisen aineiston ohessa myös reseptejä ja vihjeitä kotitieteellisiin kokeisiin.”
– Juhani Tolvanen, Ilta-Sanomat Plus 15.8.2009

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava