Kiehtova kierre. Filigraanilasi Suomessa

Salo Marja-Leena

Tulikuuma lasimassa nappaa tiukasti kiinni ohuisiin lasipuikkoihin, jotka sulavat kauniin raidalliseksi pinnaksi. Näin syntyy vuosisatoja vanha kierteinen filigraanilasi.

Ensimmäinen yhdestä Suomen suosituimmasta keräilylajista kertova kirja vie filigraanilasin syntylähteille 1500-luvun Venetsiaan, tutustuttaa ranskalaiseen lasinpuhaltajaan Charles Bredgemiin, joka toi tekniikan Suomeen 1850-luvulla, sekä kertoo kotimaisten muotoilijoiden uudistavista otteista Kaj Franckista lähtien. Erikoistekniikkaan tutustuminen avaa samalla laajemman näkymän suomalaiseen lasitaiteeseen.

Suomen lasimuseossa Riihimäellä on samanniminen näyttely 22. syyskuuta – 31. joulukuuta 2017. Lisätietoja täältä.

Kirjasta sanottua:

”Kiehtova kierre kertoo suomalaisen filigraanilasin tarinan 1800-luvulta nykypäivään. Kyse ei ole vain lasista. Kirja on myös tarina kansainvälistymisestä, harvinaisesta käsityötaidosta ja Nuutajärvestä. Se on tarina Ihmisistä, jotka kuljettivat tätä harvinaista taitoa halki aikojen ja siitä, millaista epävarmuutta tämän päivän koulutusleikkaukset tuovat.”
–Leena-Kaisa Laakso, Forssan lehti 21.9.2017

”Kierre vetää kohti Nuutajärveä. Salo on jäljittänyt Sundellin lasinpuhaltajasuvun, jonka ansiosta vaikea ja arvokas taidelasitekniikka säilyi Nuutajärvellä katkeamattomana, vaikkakin säästöliekillä 1800-luvun ensikokeiluista 1950-luvulle saakka.”
–Pirjo-Liisa Niinimäki, Hämeen Sanomat 22.9.2017

”Kirja etenee kuin jännityskertomus; miten lähes kadonneeksi luultu taito onnistui säilymään satakunta vuotta vaikka filigraanilasi ei ollut tehtaiden aktiivisessa tuotannossa.”
–Petri Lyy, Aamuposti 26.9.2017

”Suomi on ainoa Pohjoismaa, jolla on filigraanista jatkumo. Me voimme kertoa sen historian, nykypäivän ja tulevaisuuden. Muissa Pohjoismaissa ei ole tätä historiaa. Olemme sillä tavoin ainutlaatuinen maa, että meillä on perusta, vakuuttaa Marja-Leena Salo.”
–Miki Wallenius, Yle 12.11.2017

”Klassinen esimerkki filigraanilasista on säännöllinen kierteinen spiraalikuvio. Tekniikalla voi valmistaa myös monimutkaisia, lähes pitsimäisiä verkko- ja ristikkäiskuvioita, uutuuskirja Kiehtova kierre – filigraanilasi Suomessa kertoo.”
–Maarit Rasi, Ilta-Sanomat 28.11.2017