Kiehtovimmat dinosauruslöydöt

Naish Darren

Kun ensimmäiset dinosauruksenluut löydettiin 1820-luvulla, evoluutioteoriaa ei ollut vielä keksitty. Tutkijat
pohtivat löytöjen yhteensopivuutta Raamatun luomisopin kanssa ja heillä oli suuria vaikeuksia kuvitella, minkälaisille eläimille luut olivat kuuluneet.

Jos dinosaurustutkimus tuntuu vanhanaikaiselta ja pölyttyneeltä alalta, on aika uudistaa käsityksensä. Aivan viime vuodet ovat olleet dinosaurustutkimuksen kulta-aikaa. Vuoden 1990 jälkeen tiedossa olevien dinosauruslajien määrä on kasvanut 85 %. Myös käsityksemme dinosauruksista ovat muuttuneet. Kun vielä Jurassic Park -elokuvassa vuonna 1993 Velociraptorit kuvattiin matelijamaisen nahan peittämiksi, nyt niillä  tiedetään olleen höyhenpuvut.

Kiehtovimmat dinosauruslöydöt on hienosti kuvitettu tietokirja kautta aikojen tärkeimmistä dinosauruslöydöistä ja niiden synnyttämien kilpailevien teorioiden kautta tapahtuneesta tieteen edistymisestä.

Englantilainen paleontologi Darren Naish on aikaisemmin kirjoittanut muun muassa BBC-kirjan Walking with Dinosaurs: The Evidence – How did they know that? (2000), joka perustuu Dinosaurusten matkassa -tv-sarjaan.

”Kiehtovimmat dinosauruslöydöt on erinomainen kirja kaikenlaisille dinosaurusten ystäville. Kauniisti kuvitettu kirja on yksi parhaista saatavilla olevista dinosaurustieteen yhteenvedoista. Sitä tulevat rakastamaan sekä ammattipaleontologit että nuoret dinohullut.”
– Smithsonian-instituutin dinosaurusblogi