Kiina rynnistää huipulle

Mykkänen Pekka

Viimeisen vuoden aikana Kiina-ilmiö on ollut päivittäin mediassa. Mutta mitä oikeastaan tiedämme Kiinasta? Kiinan hätkähdyttävät rakennustalkoot imevät pilvenpiirtäjien sisuksiin lähes puolet maailman käyttämästä sementistä. Kiinalaiset uusrikkaat käyttävät lomamatkoillaan Helsingissä enemmän rahaa kuin amerikkalaiset. Toisaalta kiinalainen tekee kemijärveläisen työt 30 sentin tuntipalkalla. Itään on nousemassa Yhdysvallat haastava supervalta, jonka rynnistystä ei pysäytä enää mikään.

Pekka Mykkänen on asunut Kiinassa Helsingin Sanomien toimittajana ja tuntee maan kuin omat taskunsa. Hän kertoo vetävällä tavalla ja omakohtaisten havaintojen avulla kiehtovasta ja ristiriitaisesta maasta. 16 eri aihetta käsittelevästä, selkeästä osiosta lukija saa kuin itsestään tietoa niin Kiinan taloudesta, historiasta, politiikasta kuin väestönkasvusta, liikenteestä, avaruusohjelmasta, vaurastumisesta ja uudesta elämäntyylistä.

Pekka Mykkänen voitti keväällä 2004 sars-aiheisilla kirjoituksillaan Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon. Syksyllä 2011 ilmestyi Mykkäsen Yhdysvaltoja tarkasteleva kirja Amerikka – Hiekkaan valuvia unelmia.