Kirkkojen ja katedraalien kieli

Stemp Richard

Miksi Canterburyn katedraalin lasimaalaukseen on kuvattuna Noaan kolme poikaa? Mitä tarkoittaa Chartresin katedraalin lattiaan tehty labyrintti? Miksi kauneuden keskellä irvistelee julmia petoja pyhää Antoniusta kuvaavassa maalauksessa? Onko valon ja varjon leikillä alttarin edessä syvempi merkitys? Miksi puhujakoroketta koristaa pelikaani?

Kun lukutaidoton keskiaikainen väestö osasi lukea kirkoissa esillä olevia merkityksiä ja tunnisti tuttuja tarinoita, nykyihminen saattaa kokea tilan vain kauniina arkkitehtonisena tilana. Richard Stempin kirja avaa meidän silmämme näiden hienojen kohteiden monille merkityksille.

Upea kuvakirja esittelee monia maailman kuuluisimpia rakennuksia läheltä ja kaukaa, Pariisin Notre Damea, Rooman Pietarinkirkkoa ja Lontoon St. Paulin katedraalia. Mukana ovat myös Helsingin Tuomiokirkko, Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli Paimiossa, Tallinnan Aleksanteri Nevskin katedraali ja Pietarin Kirkko veren päällä.

Kirkkojen ja katedraalien kieli on hieno lahjakirja kulttuurihistoriasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille lukijoille ja se syventää suurkaupunkeihin tutustuvan turistin kokemusta maailman hienoimmista nähtävyyksistä.

Richard Stemp on englantilainen taidehistorioitsija

 

Kirjasta sanottua:

”Stempin muhkea kirja Kirkkojen ja katedraalien kieli opastaa mainiosti kirkkojen arkkitehtuuriin, symboliikkaan sekä siihen ajatteluun ja uskoon, josta kirkoissa olevalla taiteella halutaan kertoa. (…) Nojatuolimatkailijalle [kirja] antaa aimo annoksen teologista ja taiteellista ymmärrystä.”
–Marja Kuparinen, Kirkko & kaupunki 47/2011

”Kirkot ovat arkkitehtuurin, rakennustaidon, henkisyyden ja kylttyyriperinteiden yhteenliittymän synnyttämiä taideteoksia, joissa kävijä voi sekä ihailla ihmiskätten taitoja että pohtia syntyjä syviä – tai sitten vain viettää rauhallisen hetken mieltään ja jalkojaan lepuuttaen.(…) Kirkkojen ja katedraalien kieli kertoo yksityiskohdista, jotka jäävät satunnaiselta kirkossa kävijältä helposti huomiotta.”
Metro, 27.10.2011

”Tässä täydellinen lahja kulttuurimatkaajalle! Komeasti kuvitettu ja sujuvasti kirjoitettu opus avaa ymmärrettäväksi kirkkojen ja kirkkotaiteen symboliikan viestit.”
Talo & Koti, 12/2011