Kotka – ilmojen kuningas

Söderblom Staffan & Östling Brutus

Palkittu ruotsalainen luontokuvaaja Brutus Östling on vuosien ajan kuvannut maa- ja merikotkia erilaisissa ympäristöissä, niin aarniometsissä kuin karuilla ulkosaariston luodoilla. Hänen luontokuvansa ovat jylhiä ja tunnelmallisia – kotkat näyttävät majesteettisilta, kuten ilmojen kuninkaan kuuluukin. Östling on onnistunut vangitsemaan kamerallaan myös yllättäviä ja epätavallisia hetkiä, jolloin suuret linnut näyttävät haavoittuvaisilta ja jopa koomisilta. Kirjailija ja professori Staffan Söderblomin maalailevat tekstit tuovat kuviin uusia ulottuvuuksia ja kertovat kotkien merkityksestä eri kulttuureissa ja eri aikoina.

Kirjassa pääroolissa ovat pohjoisen jylhät petolinnut: maakotkat ja merikotkat. Kotka – ilmojen kuningas muistuttaa siitä, kuinka nämä upeat petolinnut metsästettiin Pohjoismaissa lähes sukupuuttoon. Nyt suojelutoimet ovat kuitenkin alkaneet kantaa hedelmää, eivätkä majesteettiset linnut enää uhkaa kadota metsästäjien luotien tai ympäristömyrkkyjen takia. Uhanalaisia maakotkia on koko Euroopassa 4 000 – 5 000 paria. Suomessa maakotkia on hieman alle 400 paria Lapissa, Suomenselällä ja Maanselällä. Harvoin ääntelevän maakotkan siipien kärkiväli voi olla jopa 2,25 metriä, ja se voi painaa jopa kuusi kiloa. Vesistöjen lähellä viihtyviä merikotkia on Euroopassa arviolta 4 000 paria. Suomen 220 merikotkaparia pesivät länsirannikolla ja Lapissa. Vaaleasta pyrstöstään ja päästään tunnistettavan petolinnun siipien kärkiväli voi olla jopa kaksi ja puoli metriä.

Östlingille myönnettiin marraskuussa 2007 arvostettu Nordisk Naturfotograf (Pohjoismainen luontokuvaaja) -palkinto.
– Tämä on hienoin palkinto, minkä pohjoismainen luontokuvaaja voi saada. Olen sekä onnellinen että ylpeä. Pari vuotta sitten en olisi edes uskaltanut unelmoida tästä palkinnosta, tunnusti Östling palkintoa vastaanottaessaan.

Nordisk Naturfotograf -kilpailun järjestää ruotsalainen FOTO-lehti kahden vuoden välein. Kilpailu on avoin kaikille pohjoismaisille kuvaajille, niin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Raati perustelee valintaansa: ”Yhtenäinen kokoelma näyttää linnut yksilöinä eikä niinkään lajinsa edustajina. Östling katsoo lintuja enemmän uteliaan esteetikon kuin lintubongarin silmin. Kokoelmalle on tunnusomaista sen harmoninen värimaailma.”

Brutus Östling vieraili Suomessa lokakuussa kirjansa Kotka – ilmojen kuningas julkistamisen vuoksi, ja häntä haastateltiin muun muassa Bettina S. -televisio-ohjelmassa. Ruotsissa ja Suomessa samaan aikaan ilmestynyt kirja palkittiin tuoreeltaan WWF:n Panda-palkinnolla. Palkinnon jakoi kuningas Kaarle XVI Kustaa. Palkitsemispersteluissa kehuttiin teoksen yhdistävän kuvat ja tekstit ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Östlingin arktisista linnuista kertova Mellan vingspetsarna sai Pandapalkinnon vuonna 2006.

 

Kirjasta sanottua:

”Brutus Östlingin kirjaa tähdittävät mahtavat kotkat… Kirjan menekki Ruotsissa ei ole ihme, sillä teos on fantastinen.”
-Sanna Nikula, STT

”Olen kiinnostunut yksilöistä, en lajeista. Kotkissakin on hyvin erilaisia tyyppejä. Monet luontokuvaajat eivät halua julkaista kuvia, joissa lintu esimerkiksi katsoo suoraan kameraan, mutta minä valitsin kirjaan juuri ne kuvat, koska ne ovat aika hassuja.”
-Brutus Östling Sanna Nikulan haastattelussa

”Pohjolan luonto ei päästä ketään helpolla, ei edes kuningaslintuja. Talvi koettelee ja saalis on tiukassa. Kuvista käy ilmi myös se luonnon tosiasia, että toisen kuolema on toisen elämä. Östlingin kuvia katsellessaan pääsee todistamaan kotkien elämästä sellaisia tapahtumia ja hetkiä, joita tavallinen bongari tai luonnossa liikkuja tuskin pääsee näkemään luonnossa koskaan… Kuvateos on hieno ja lähes runollinen kokonaisuus ja samalla kunnianosoitus kotkille.”
-Riitta-Maija Sykkö, Keskipohjanmaa

”Valokuvauksen tekniikasta jälkeenjäänyttä lukijaa hämmästyttää. Aivan kuin taiteilijalla olisi ollut kädessään pensseli eikä kamera. Miten valokuva voi olla niin maalauksellinen, kuin lavasteisiin rakennettu? Eräät otokset menisivät täydestä, vaikka alakulmassa lukisi veli von Wrightin signeeraus.”
– Jenni Miettunen, Nuorten luonto 5/2007

”…kuvien hallitsema, visuaalinen ja selailtavaksi hankittu kovakantinen, joka viestittää pöydällä ollessaan myös omistajastaan jotain.”
– Juha Lehtinen, Aamulehti 12.11.2007

”Kuvat ihmetyttävät. Kuinka joidenkin ottaminen on edes ollut mahdollista? On nautinto kuunnella Söderblomia, kun hän ohjaa lukijaa halki Eddan ja Homeroksen, viittaa aiempaan tutkimukseen ja klassisiin eläintieteellisiin teoksiin ja antaa meille luonnonsuojelullisesti kiinnostavaa tietoa. Hänen lämpimät, runolliset lintukuvauksensa elävöittävät kuvia.”
-Marianne Ekenbjörn, Sundsvall Tidning

”Östlingin kuvissa on jotain, mikä pistää esiin ja saa kiintymään niihin ympärillämme pyörteilevässä kuvatulvassa. (…) Valokuvat eivät ole vain kuvia kotkista, vaan muotokuvia kotkista. Vanhoja kotkia, nuoria kotkia, kotkia klassisissa asennoissa, nukkavieruja kotkia, märkiä kotkia, kömpelöitä kotkia. Kaikki vangittuna käsittämättömällä tarkkuudella…”
Eskil Quiding, Sydsvenskan

”Probably the best bird photography in the world.”
Outdoor photography (Iso-Britannia) Brutus Östlingin lintuvalokuvista

”Kauneimpia ja taiteellisimpia lintukuvia, mitä olen koskaan nähnyt.”
-Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet, Östlingin teoksesta Mellan vingspetsarna

Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Images of Wildlife: Brutus Östlingin omat sivut
Suomen luonnonkuvaajat ry
WWF Suomi