Kunnon mies. Kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä

Jacobs A. J.

Miten käy, kun noudattaa järjestelmällisesti kaikkia mahdollisia terveysneuvoja? Amerikkalainen toimittaja A. J. Jacobs ei usko ennen kuin kokeilee. Keski-ikäistyvä perheenisä ja entinen sohvaperuna päätti ottaa tavoitteekseen olla maksimaalisen terve päästä varpaisiin.

Jacobs haastatteli huippuasiantuntijoita unitohtoreista ravintotieteilijöihin ja ihotautilääkäreihin. Hän keräsi tuoreinta tietoa ihmisen terveyteen vaikuttavista asioista. Sen jälkeen hän alkoi toteuttaa kaikkia saamiaan neuvoja ennakkoasenteistaan riippumatta. Viihdyttävässä ja valaisevassa kirjassaan Jacobs kokeilee kymmeniä dieettejä veganismista vähäkaloriseen ja tusinoittain harjoitusohjelmia luolamiesjuoksusta sormijumppaan. Hän jopa kirjoitti suurimman osan kirjasta kävellen juoksumattotyöpisteellään.

Jacobs osti kaikki laitteet, terveysruoat ja -pillerit, tutkitutti itsensä ja mittasi edistystään. Kirjan edetessä on hauska huomata, kuinka Jacobs epäilyksistään ja motivaatio-ongelmistaan huolimatta voi yhä paremmin. Tämän kirjan lukeminen ei ole haitaksi terveydelle.

 

A. J. Jacobs on newyorkilainen toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Esquire-lehteen. Kirjassaan Raamatullinen vuosi hän noudatti Raamatun sääntöjä ja määräyksiä vuoden ajan kirjaimellisesti. Jacobs on myös lukenut Encyclopaedia Britannican kannesta kanteen ja kirjoittanut uroteostaan bestsellerkirjan The Know-It-All.

 

Kirjasta sanottua:

”Hauskoista osioista huolimatta kirja ei ole suinkaan pelkkä vitsi vaan seassa on ihan oikeaa asiaakin, joka pisti myös allekirjoittaneen miettimään.”
Nenä kirjassa -blogi 17.12.2012

”Terveydestä voi kirjoittaa täyttä asiaa hilpeästi. Amerikkalainen A. J. Jacobs halusi tulla mahdollisimman terveeksi keski-ikäiseksi mieheksi: Hän osallistui kymmeniin lääketieteellisiin mittauksiin. Hän teki kaikkensa ihonsa, raajojensa ja sisuskalujensa hyväksi. Hän kokeili jokaista terveyssuositusta ja noudatti eri ruokavalioita. Kirjansa Kunnon mies hän naputteli juoksumattotyöpöydän ääressä ja suosittelee samaa kaikille istumatyöläisille. Säkenöivän hauskaa tekstiä!”
– Ulla Veirto, Kauneus & Terveys 16/2012

Jacobs kirjoittaa helppolukuista, mukaansatempaavaa ja erinomaisilla kielikuvilla koristeltua tekstiä, jota todellakin lukee ilokseen. Pumpuin Lotta Katariina vastaa ansiokkaasta suomennoksesta, jonka kanssa ei kertaakaan tarvitse tuhadella. Lukijalle, joka ei puuhastele terveysasioiden keskellä jatkuvasti, teos saattaa olla suurempikin herätys, esimerkiksi puolisoni ainakin aikoi omaksua uusia tapoja luettuaan sen. Itseäni se aktivoi ainoastaan tarkistamaan käyttämämme muoviastiat (tai siis tarkistan ne tässä ihan lähiaikoina…).”
Fitness Führer -blogi 23.2.2013

”Inspiroiva kirja saa lukijan oivaltamaan, ihmettelemään ja naureskelemaan. Lukija tulee väistämättä peilanneeksi omia tottumuksiaan kirjoittajan antaumukselliseen toimintaan.”
– Marjatta Karvinen, Sydän 2/2013

”Nauruhermoja kutkuttava Kunnon mies (Nemo) kertoo kahdesta vuodesta, joiden aikana Jacobs otti haltuunsa kaikki kuulemansa terveyttä edistävät keinot, niiden noloudesta ja epäkäytännöllisyydestä piittaamatta.”
– Eve Hietamies, Apu 2013

”Kunnon miestä lukee hymy huulilla ja välillä purskahtaa nauruun. Parissa kohtaa nauruni yltyi niin, että sain jo aikaan hämmentynyttä kulmakarvojen nostelua ja silmien pyörittelyä perheenjäsenissäni. Jacobs laittaa itsensä ronskisti likoon kokeillessaan kaikenlaisia nolojakin ohjeita ja kertoo myös epäonnistuneista kokeiluistaan lukijalle avoimen rehellisesti. (…) Jacobsin kirjan suurinta antia on se, että hän saa sekalaisen terveystiedon sullottua yksien kansien sisään siten, että lukija pysyy koko ajan kärryillä. Hän osaa kirjoittaa vakavista asioista kansantajuisesti, ymmärrettävästi ja hervottoman hauskasti. Lukijan terveystieto lisääntyy vaivihkaa hauskan tarinan siivittämänä.”
Lukuneuvoja-blogi 27.3.2013