Huikaiseva auringonvalo ja kaamoksen lohduton pimeys. Kaukaiset autiotuvat ja hyttysten loppumaton armeija. Tukkijätkät ja lumilautailijat. Mitä Lappi oikeasti on?

Lappi on suuri ja kiehtova alue, yli kaksi kertaa Sveitsin kokoinen. Se on inspiroinut hurmioituneita taiteilijoita, antanut elannon niin poromiehille kuin jokihelmien pyytäjille ja toiminut henkeäsalpaavana näyttämönä ihmisen ja luonnon kohtaamisille.

Mikä saa etelän ihmisen palaamaan kerta toisensa jälkeen pohjoiseen? Millaisia hahmoja lappilaisten joukosta löytyy? Missä ovat parhaat vaelluskohteet ja luonnonnähtävyydet? Kuinka Lapin luonnolle on käymässä? Mitä tapahtuu, kun etelän varis alkaa rakentaa eräkämppää keskelle villiä pohjolaa?

Lapin sydän. Etelän vieraat pohjoisen sielua etsimässä on runsas ja upeasti kuvitettu kirja kaikille pohjoisesta kiinnostuneille.

Hannu Tarmio on biologiaa opiskellut maisteri ja konkarikustantaja, joka menetti sydämensä Lapille yli kuusi vuosikymmentä sitten. Hän on pitkään seurannut Lapin muuttumista ja tavannut pohjoisen merkittävimpiä hahmoja.

Lasse Rantanen on palkittu graafikko, jonka suuri yleisö tuntee Helsingin Sanomien kuvituksista. Hän rakentaa omaa eräkämppää Savukoskelle.

Lapin sydän -blogia pääset lukemaan täältä.

Kirjasta sanottua:

”Lasse Rantasen tekemä kuvitus saa ihon kananlihalle kerta kerran jälkeen. Kirja on seikkailu jo itsessään. Siihen on koottu erilaista materiaalia: kirjailijoiden ja Lapin-kävijöiden kokemuksia, alueen uutisia, muisteluita – tarinoita ja faktatietoa.”
– Tutta Särkkä, Seura 43/2009

”… monipuolinen esitys Lapista ja lappilaisista. … Kirjailijanimien vilahdellessa tule mieleen, miten suuren määrän kirjailijoita, kuataiteilijoiden ohella, pohjoinen Suomi onkaan synnynnäisesti tai kokemusten kautta synnyttänyt: hyryt, liksomit, paasilinnat, haakanat, paltot, kokot, liimatat, kellokummut; kirkkaimpana kruununjalokivenään tietenkin Jari ”heinäkenkä” Tervo.”
– Matti Mäkelä, Helsingin Sanomat 22.11.2009

”…kirjoittajan ja graafikon runsas rakkaudentunnustus Lapille.
Kodin Kuvalehden valinta yhdeksi kirjasyksyn kauneimmista kirjoista, 23/09

”Rannattomaan Lappi-kirjallisuuden mereen Lapin sydän on kiinnostava lisä, sillä Rantasen maalaukset ovat kuin antiteesi luontokuvaajien paatuineimmalle Lappi-kuvastolle, eikä Tarmiokaan selitä erämaan hurmaa millään yleispätevällä tasolla, vaan heittäen rohkeasti peliin koko persoonansa. … Pohjattoman luonnonkauneuden rinnalla ankarat olosuhteet ja kuolema ovat aina läsnä lappilaisessa sielunmaisemassa, eikä tätä seikkaa Rantasen ja Tarmion loistelias kirjakaan sivuuta.”
– Tommi Aitio, Kauppalehti Optio 19/2009

”Paitsi että tämä teos on kaunis tunnustus Suomen Lapille, tälle ainutlaatuiselle Euroopan osaselle ja maakunnan asujaimistolle, niin myös tuhti tietopaketti maamme pohjoisesta aarteesta vailla vertaa.”
– Pertti Ehrnrooth, Karjalainen 18.9.2009

”Tarmion tekstiosuudet ovat kaunokirjallisia ja sävytykseltään kauniin nostalgisia… Rantanen sitä vastoin hehkuttaa nuorta mutta väkevää rakkauttaan tuohon maahan.”
Nykypäivä 25.9.2009

”Kuka haluaa nopeasti jämäkän paketin upean kuvituksen kera Lapista, hänelle tämä on täydellinen ja pitkään kantava teos.”
Levi.NYT! 19/2009

”Nemo on julkaissut paksun ja kauniin kirjan, josta Lapin ihminen voi katsoa itseään peilistä: Onkos tuossa jotaki tuttua? Lapin-kävijälle kirja on mieluinen lahja.”
– Irene Piippola, Uusi Rovaniemi 13.11.2009