Laurin näköinen mies

Mujunen Ilkka

”Ilma oli äitelän, tuomen tuoksuinen, vaikka oli jo syyskuu. Päätimme pysähtyä ja laskea arkun maahan ja levähtää hetkisen. Vainaja saisi nousta arkusta ja tulla itse kantamaan!”

Laurin näköinen mies on maaginen kirjeromaani, jonka tapahtumat sijoittuvat suomalaiseen pikkukylään 1960-luvulla. Yksinäinen Elias kuvaa kirjeissään ystävälleen Antonille kotikylän erikoisia asukkeja ja outoja, selittämättömiä sattumuksia. Mitä pitäisi ajatella, kun kuollut ystävä Lauri nousee kesken hautajaisten arkusta ja ryhtyy rupattelemaan arkunkantajille? Entä mikä antaa pastori Kalmanvaaralle voimat nostaa viisisataakiloisen lehmän kirkon portailta?

Värikylläinen veijaritarina kasvaa realististen puitteidensa yli kuvaukseksi mystiikasta, kuolemattomuudesta, vanhemmuudesta ja ennen kaikkea siitä, millaisen jäljen ystävyys jättää ihmisiin. Mujusen kieli on runollista ja huokuu inhimillistä lämpöä.

Laurin näköinen mies on Ilkka Mujusen (s. 1965) esikoisromaani.

Lue kirjailijan haastattelu Vantaan Laurin nettilehdestä

 

Kirjasta sanottua:

”Pienellä Majulan paikkakunnalla tapahtuu ihmeitä kotimaiselle proosalle harvinaisessa ja parhaimmillaan kekseliäässä maagisen realismin hengessä. Esikoisteoksessa on paljon hyvää ainesta…”
– Joni Pyysalo, Suomen Kuvalehti 47/2008

”Laurin näköinen mies on pieni kirja, jossa on lämpöä ja selittämättömiä tapahtumia. Tarinassa on veijariromaanin ja maagisen realismin aineksia. Mainio teos, mukava kirjallinen välipala, jossa riittää ihmeteltävää.”
Kirjavinkit.net

”Majulan paikkakunta on värikkyydessään Gabriel García Marquezin Sadan vuoden yksinäisyyden Macondon rinnakkaismaailma […] Majulan maailmassa kaikki on jatkuvassa liikkeessä, toisinaan hilpeästi, toisinaan surkuhupaisasti. Siten myös minuuden rajat ovat muuttuvaisia ja ihmissuhteiden yhtymäkohdat arvaamattomia.”
– Eija Komu, Karjalainen 6.6.2009