Leikki vuoden jokaiselle päivälle

Suvilehto Pirjo

Leikki vuoden jokaiselle päivälle antaa aikuiselle työkalut tehdä aakkosten, tasapainon, esiintymisen ja yhdessä tekemisen oppimisesta innostavaa syksystä kesään. Käytä apuna musiikkia, runoja, tarinoita ja arvoituksia. Ota nuket ja eläimet mukaan tunteita herättäville seikkailuille ja päästä lasten luovuus töihin.

Kirjassa lähdetään siitä, mitä lapset tykkäävät oma-aloitteisesti tehdä: leikkiä, loruilla, pelata, seikkailla ja lauleskella. Pirjo Suvilehdon laatimat tehtävät ja itse piirtämät kuvat tarjoavat pohjan, jonka ansiosta oppiminen tapahtuu kuin itsestään. Yhdessä tekemisestä syntyy elämyksiä ja muistoja, jotka painuvat mieleen.

Kirjan ensimmäinen osa sisältää valmiita pelejä, leikkejä, tarinoita ja muita toiminnallisia tehtäviä vuoden jokaiselle päivälle. Uusiin kavereihin tutustutaan ystäväleikin kautta ja tasapainoa voi harjoitella sirkuskissan johdolla maahan laitetun villalangan päällä. Luotettavina oppaina kirjan satumatkalla toimivat esikoululaiset Pihla ja Veeti sekä iloinen porukka mielikuvitusta ruokkivia eläinhahmoja, kuten karjalankarhukoira Turre ja kruunupäinen Roosa-lintu.

Toinen osa on suunnattu aikuiselle lukijalle. Miksi sanoilla leikittely tai vaikkapa näytelmään eläytyminen auttavat lasta kielen, ajattelun ja tunne-elämän kehityksessä? Miten aikuinen ja lapsi voivat yhdessä luoda tilanteita, jotka innostavat ja edistävät lapsen kehitystä? Millaisia pedagogisia välineitä sanataide ja draama tarjoavat?

Kirja tarjoaa valtavasti materiaalia pienten lasten kanssa vietettäviin hetkiin niin vanhemmille, esikoulun tai alaluokkien opettajille kuin muillekin kasvatuksesta kiinnostuneille alan opiskelijoista harrastuskerhojen vetäjiin.

Kirjasta sanottua:

Pirjo Suvilehdon Leikki vuoden jokaiselle päivälle (Nemo, 2016) tarjoaa nimensä mukaisesti runsaan määrän ideoita uusiin leikkeihin. — Kirja opettaa yhtä lailla aikuista kuin lastakin.”
– Saara Kekäläinen, Lastenkirjapino 23.8.2016