Lintujen käytännöllisyydestä

Hietala Nelli

Lintujen käytännöllisyydestä on novellikokoelma, joka kasvaa raameistaan elämän ohjekirjaksi, tutkielmaksi arkipäiväisistä ilmiöistä. Nelli Hietalan novellit ovat tarkkanäköisiä ja lämpimiä huomioita tutuista asioista: kahdestaan nukkumisesta, sääntöjen noudattamisesta, unien näkemisestä ja lintujen käytännöllisyydestä. Arkipäiväiset asiat näyttäytyvät uudella tavalla, viiston huumorin ja fantastisen kautta.

Lintujen käytännöllisyydestä sai Tampereen kaupungin Luovan kirjallisen työn palkinnon. Nelli Hietalan esikoisromaani 39 astetta luoteeseen (Nemo 2009) sai kiitosta vähäeleisen vahvasta tunnelmastaan ja kauniista kielestään.

 

Kirjasta sanottua:

”Hietala tekee taidetta siitä, minkä äärelle ei kai koeta kovin laajasti halua pysähtyä. … Juuri lyhytprosaistina Hietala onkin mainio. Miina Supisen tavoin Hietala piilottaa arjen absurdiin paljon piikikästä.”
– Raisa Mattila, Helsingin Sanomat

”Lintujen käytännöllisyydestä tarjoilee riemastuttavia arjen oivalluksia. Hietala iloittelee kielellä ja tilanteilla. Aiheen kuin aiheen käsittelyssä tekijän mielikuvitus johtaa huimiin sfääreihin.”
– Luovan kirjallisen työn palkinnon raadin perustelut

Lintujen käytännöllisyyden hyväntuulisuus saa arkipäivän näyttämään toisenlaiselta: täydemmältä, merkityksellisemmältä ja monimuotoisemmalta.”
– Eija Komu, Karjalainen

Lintujen käytännöllisyydestä on yhtä hurmaava ja kummallinen kuin nimensä. Erikoinen ohjekirja. Ja riehakas johdatus niille, jotka haluavat löytää arkisiin asioihin uuden kulman.”
– Kristiina Dragon, Sara

”Jos sinua välillä huvittaa jokin asia, jossa muut eivät huomaa mitään omituista, tämä kirja on juuri sinulle.”
– Mirka Heinonen, Anna

Lintujen käytännöllisyydestä onnistuu tarkoilla pienillä havainnoillaan, tahallisilla hauskoilla väärinymmärryksillään ja oivaltavilla näkökulmillaan nousemaan todelliseksi helmeksi.”
Kirjavinkit

”Hiotut pakinan, esitelmän, absurdin, sadun ja fantasian rekisterejä käyttävät tekstit näkevät maailman salaviisaan humoristisesti.”
– Joni Pyysalo, Suomen Kuvalehti

”Tämän vuoden kotimaisista kirjoista hurmaannuin Nelli Hietalan novellikokoelmasta Lintujen käytännöllisyydestä.
– Hanna Jensen, Anna 51–52/2011

”Nelli Hietalan novellikokoelma ihmetyttää, sitten ihastuttaa. Tekstit ovat kuin joukko omaperäisiä maagis-realistisia esseitä! Hietala löytää arkielämän asioihin uusia kulmia.”
– Noora Valkonen, Nora exlibris, 23.1.2012