Maalivahti

Peet Mal

Kissamaisista reflekseistään tunnettu maalivahti El Gato on juuri voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden, ja edessä on taas yksi haastattelu. Rutiinihaastattelu venyy myöhään yöhön, kun hän paljastaa uskomattoman elämäntarinansa.

Yön aikana selviää, kuinka tavallisesta metsätyömiehen pojasta tuli maailman parhaana pidetty maalivahti. Lapsena pojalle ei löytynyt paikkaa kylän pallopeleistä, joten hän alkoi kuluttaa aikaansa tutkien läheistä sademetsää. Sattumalta hän löytää metsästä hylätyn kentän, jossa hän saa apua salaperäiseltä hahmolta. Toimittaja ei tiedä, mitä uskoa, mutta hän toivoo, että joka sana tallentuu nauhalle…

Maalivahti on nuortenromaani haaveisiin uskomisesta. Kiehtovalle tarinalle ei ole yläikärajaa – sen voi lukea yhtä hyvin junnujoukkueen tähtipelaaja kuin sen valmentaja.

Mal Peet on kuvittaja ja kirjailija, joka voitti vuonna 2005 arvostetun Carnegie-lastenkirjallisuuspalkinnon.

Kirjasta sanottua:

”Huh. Jos joku kirja on minut yllättänyt totaalisesti, niin Maalivahti. (…) Maalivahti on voimakas kirja. Se on jännitteinen ja latautunut, siinä kohtaavat villi sademetsä, armottomat koneet, kova fyysinen työ ja ihmisten palava rakkaus jalkapalloon. Toisaalta siinä kohtaavat myös mystinen Maalivahti ja ainoastaan faktatietoon uskova toimittaja Faustino. (…) Vaikka Maalivahti on luokiteltu nuortenkirjaksi, se sopii aikuisillekin. Tarina on kertakaikkisen hieno ja henkilöhahmot erittäin onnistuneita. Kirjassa tapahtuu suuria asioita, mutta monet pienet yksityiskohdat tuovat siihen tasapainoa. Täytyy antaa kiitosta myös suomentajalle kirjan kielestä. Se on samaan aikaan vahvaa ja herkkää, eläväistä ja hienovireistä.”
– Henna, Hemulin kirjahylly 10.8.2014

”’Maalivahti’ on kauniisti kirjoitettu romaani, jonka maaginen realismi vedonnee niin yläkoululaisiin kuin aikuisempaankin lukijaan. Vaikka jalkapallo onkin isossa roolissa (futiskuvaukset on kirjoitettu todella tenhoavasti), uskaltaa kirjaa kyllä suositella muillekin kuin lajifanaatikoille; muista teemoista vahvimmaksi nousee ihmisen suhde luontoon ja metsään.”
–Matti Karjalainen, Goodreads 3.2.2013

”Peetin kirja on kiinnostava kuvaus siitä, millaista on olla maalivahti ja millaista luonnetta suureksi maalivahdiksi kasvaminen vaatii. Kaiken lisäksi se on vetävä tarina, jossa on ekologinen sivujuonne.”
–Lasse Leipola, Vihreä Lanka 4.3.2013