Meksikolaista meksikolaisittain

Ola Shay

Tämän kirjan ohjeilla tehdään herkullista meksikolaista ruokaa lähikaupan aineksista. Tuliset ja raikkaat ruokalajit syntyvät kotikeittiössä tuoreista ja hyvistä raaka-aineista helposti, sillä nopeus ja rentous ovat aina kuuluneet meksikolaiseen keittiöön. Aidon ei tarvitse olla vakavaa tai työlästä. Esimerkiksi itse tehdyt rapeat maissinachot ja tuore guacamole valmistuvat koti-iltaa tai juhlia varten kymmenessä minuutissa. Niitä kerran maistettua paluuta vanhaan ei ole.

Erilaisia chilejä saa nykyään joka lähikaupasta ja maissitortilloihin tarvittavaa masa harina -jauhoakin löytyy isommista marketeista ja nettikaupoista. Kirjan ohjeilla syntyvät niin kutkuttavat huikopalat, täyttävämmät burritot ja tacot kuin makeatkin herkut. Huolella valmistettu nyhtöporsasburrito hurmaa isommankin joukon, ja herkullinen hiiliseititaco tehdään helposti myös arki-iltana. Munia ja uunissa kuivattuja tomaatteja sisältävä aamiaisburrito tuo vaihtelua aamuun. Ancho-suklaajäätelössä chili potkaisee juuri sopivasti. Hyvään ateriaan kuuluvat herkulliset, ruokaan sopivat cocktailit. Mikä olisikaan hauskempaa kuin koota oma annos yhteisen pöydän ääressä, syödä rennosti, nauttia muiden seurasta ja kruunata ateria hyvällä drinkillä.

Kirjan annoskuvat saavat veden kielelle ja houkuttelevat kokeilemaan. Selkeitä ohjeita on helppo muunnella omaan makuun tai saatavilla oleviin aineksiin sopiviksi.

Kirjasta sanottua:

”Ohjeet eivät ole tylsintä tusinakamaa.”
-Mikko Takala, Kauppalehti Optio 19.3.2015

”Minulla oli meksikolaista keittiötä kohtaan ennakkoluuloja, joita tämä kirja käänsi reippaasti positiivisiksi. Eniten siksi, että kevyet ja kiinostavat raaka-aineet olivat syrjäyttäneet raskaat papu-, jauheliha- ja juustomössöt.”
-Antti Virolainen, Ruokala.net 14.4.2015

”Shay Olan Meksikolaista meksikolaisittain eli Death by Burrito (Nemo) vie makumatkalle meksikolaiseen keittiöön, jossa pääosassa ovat tuoreet ja raikkaat raaka-aineet, rapeat vihannekset ja värikkäät hedelmät. Rennon yksinkertaiset reseptit yhdistettynä raikkaisiin ja tulisiin makuihin opastavat kokeiluihin kotikeittiössä.”
Herkkuleivonta 3/2015

”Meksikolainen ruoka on ollut hitti jonkin aikaa. Jos nämä maut kiinnostavat, Shay Olan Meksikolaista meksikolaisittain voi olla hauskaa luettavaa. Mukana on maan klassikkoruokia mutta modernilla twistillä: salsa verdeen lisätään karviaismarjoja, naudankylkiburritoihin bataattia.”
-MP, Mondo toukokuu 2015

”Muotiruokaa monipuolisesti (…) Perusreseptejä löytyy cevicheen, tacoihin ja burritoihin, mutta myös mielenkiintoisempia ja yllättäviäkin yhdistelmiä kuten mango-ankkatacot taikka kvinoa-kurpitsaburritot.”
-Kati Laszka, Aromi 5/2015

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava