Merisää on havainnollinen ja innostava kirja kaikille säästä kiinnostuneille ja veden äärellä asuville. Merellä jos missä sään muutoksia seurataan tarkkaan.

Merisää selittää mielenkiintoisesti ja havainnollisesti sään ilmiöitä ja miten ne vaikuttavat olosuhteisiin vesillä ja maalla. Matalapainetta, korkeapainetta, merituulta, usvaa, aaltoja, virtauksia ja lukuisia muita ilmiöitä käsitellään perinpohjaisesti ja ymmärrettävästi. Säätilojen muutokset havainnollistuvat komeissa valokuvissa ja selkeissä piirroksissa.

Sään seuraaminen on paitsi hauskaa ja mielenkiintoista myös hyödyllistä: veden äärellä säätilat voivat muuttua nopeasti, ja esimerkiksi merisäätä tuntevat purjehtijat voivat pilviä ja maastoa tarkkailemalla päätellä, millaisia tuulia edessä on.

Kirjasta selviää myös, kuinka salmet, niemet, saaret, järvet ja rantojen jyrkkyys vaikuttavat säähän. Kirja keskittyy suomalaisille merenkävijöille tärkeisiin alueisiin Pohjolassa ja muualla Euroopassa. Myös Välimeren erityisolosuhteet otetaan huomioon.

Merisää kuuluu jokaisen kipparin ja matruusin kesäkassiin ja on mielenkiintoista luettavaa myös maakravuille. Kirjan tekijä L-G Nilsson on ruotsalainen merisäähän erikoistunut meteorologi.

 

Kirjasta sanottua:

”Mutta entäs jos tuleekin huono sää? Karsea tuuli ja koleat ilmat? Silloin pysytään satamassa ja kaivetaan venekirjastosta Merisää-kirja… Nilsson kehottaakin kaikkia tekemään itse omat paikallissääennusteensa. Vaikka eri sääpalveluiden paikkapalvelut ovat yleistyneet, tosiasiallisesti sää vaihtelee paljon yksilöllisemmin kuin mitä netistä voi lukea.”
– Markus Ånäs, Kauppalehti 7.6.2011

”Jos talvi onnistuu joka vuosi yllättämään autoilijan, ei ihme, että myrsky veneilijän. Ruotsalainen merisäähän erikoistunut meteorologi L-G Nilsson avaa arvaamattoman merikelin ilmiöitä ja opastaa ennakoimaan oloja pilvien ja rannikkomaaston muotojen avulla. (…) Runsain valokuvin ja havainnollisin grafiikoin varustettu Merisää kuuluu vähintään jokaisen veneilijän ja rannikkoasujan käsikirjastoon.”
– Maria Korteila, Tiede 8/2011

”Vankka paketti säätietoutta (…) Valokuvat ja graafiset esitykset ovat tasokkaita. Mieleen jää esimerkiksi kaavio, josta voi itse ennustaa, syntyykö merituulta vai ei?”
– A. S., Vene 11/2011

”[L-G Nilsson] osaa kertoa sääilmiöistä kansanomaisin vertauksin ja havainnollistaa asiaa kuvin ja piirroksin. Nilsson on kolunnut Pohjolan kaikki kulkuvedet ja osaa ne kuin omat taskunsa. Tässäpä kirja, joka oitis houkuttelee rantakivelle nuuhkimaan tuulta ja tähystelemään pilviä. Jess!”
– Irmeli Tanttu,  Merimieskirkko 5/2011