Masennus on satojentuhansien suomalaisten vakava sairaus. Mustassa auringossa tunnettu psykoanalyytikko Julia Kristeva puhuttelee masentunutta.

Ihmiseksi kasvamiseen kuuluu eroamisen, tyhjyyden ja kuoleman kohtaaminen. Masentuneelta on varhaisen eron tekeminen jäänyt kesken. Siksi hän pysyy kielen ulkopuolella – eikä usko elämän tarkoitukseen. Masentunut on tunteidensa vanki.

Musta aurinko johdattaa masennuksen psykoanalyysiin. Kristeva piirtää potilastapausten avulla naisellisen masennuksen hahmoja: ’neitsytäiti’ hankkii masennuslääkkeekseen lapsen, ’Don Juanin vaimo’ kiinnostuu miehestään vain silloin kun tällä on rakastajatar, ’ihmissyöjä’ ahmii lähimmäisensä eikä muista äitinsä kasvoja. Taide antaa tuskalle nimen. Kristeva lähestyy masennusta myös Hans Holbein nuoremman maalausten sekä Gérard de Nervalin, Fjodor Dostojevskin ja Marguerite Durasin kirjoitusten välityksellä.

Musta aurinko on älyllisesti haastavaa ja inhimillisesti koskettavaa esseekirjallisuutta. ”Tuskani on filosofiani kätketty puoli”, Julia Kristeva kirjoittaa.

 

Kirjasta sanottua:

”Hän tunkee lauseensa täyteen sanoja, keskeyttää ja aloittaa uudestaan tuonnempana; vakuuttaa, manaa ja luo hämähäkin seittiään, jonka säikeitä pitkin voi risteillä kirjan solmukohdista toiseen.”
Nuori Voima, Maria Säntti

”Naistutkimuksen klassikkokirjailija Julia Kristeva on löytänyt masennuksen syvimmän olemuksen.”
Image