Musta orkidea. Tositarina kukkasista jotka menettivät tuoksunsa

Grundström Elina

Valkoiset perhosorkideat ovat Suomen suosituimpia huonekasveja. Niitä myydään tarjoustaloissa ja ruokakaupoissakin. Yksinkertainen kysymys ”mistä orkideat tulevat?” johti toimittaja Elina Grundströmin keskelle perustavanlaatuisia kysymyksiä luonnosta, kauneudesta ja piittaamattomuuden vaikutuksista.

Harvinainen musta orkidea on luonnonlaji, jollaisista markettienkin kukat on jalostettu. Grundström kertoo, miten markettikukat menettivät tuoksunsa ja sademetsien villiorkideat alkoivat tuoksua savulta. Tarina vie lukijan Lohjalle tapaamaan orkideaharrastajia, Lontooseen Kew Gardensin arkistoon, Singaporeen tutustumaan orkideoiden risteyttämiseen ja Borneolle, missä mustaa orkideaa uhkaavat tulipalot ja öljypalmuviljelmät. Sieltä Grundström myös löytää Asihin. Hän on köyhä nuori borneolaisnainen, joka suojelee villiorkideoita omin päin keräämällä niitä kotipuutarhaansa.

Pikkuhiljaa kokonaisuus alkaa hahmottua. Grundström kutoo kokemuksistaan jännittävän tarinan, joka kertoo paitsi orkideoista ja niitä vaalivista ja uhkaavista ihmisistä myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

 

 

Kirjasta sanottua:
”eläydyin – ja nautin joka hetkestä.”
– Arja Kivipelto, Helsingin Sanomat 1.9.2013

”Elina Grundström ei tyytynyt vihreästi ajattelevan tuomiopäivän saarnaan, vaan löysi kertomukselleen kiinnostavat päähenkilöt sekä Suomesta että Indonesiasta. Seuraamalla heidän tutkimustyötään, suhdettaan luontoon ja orkideaharrastukseensa rakentui tarina, joka tempaa lukijan hienosti mukaansa.”
– Margit Hara, Nykypäivä 13.9.2013

”Grundström nivoo faktat kiehtovaksi tarinaksi, etsintäretkeksi. Hän kuuntelee monenlaisia ihmisiä ja hahmottaa heidät tarkoin havainnoin, yhden liituraidassa, toisen vihreissä maastohousuissa (vihreässä ei näy sademetsän home), kolmannen kuluneessa paitulissa. Hän tapaa vältteleviä virkamiehiä ja sitkeitä tutkijoita.”
– Tuula Koukku, Tiede 10/2013

”Luettuani Elina Grundströmin kirjan Musta orkidea katselen eri tavalla olohuoneiden valkoisia orkideoita. Grundström kuvaa valtavan mielenkiintoisesti orkideoiden avulla ilmastonmuutosta. Grundströmin tietokirja on kertomusmuotoinen, mikä on tervetullut lisä suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Grundström piirtää huikean kaaren helsinkiläisen Tarjoustalon kukkahyllystä Borneon palaville soille, tarina laajenee yksityisestä yleiseen.”
– Ulla Janhonen, Anna 40/2013

”Kirja onkin parhaimmillaan, kun se kuvaa erilaisten kansainvälisten rahavirtojen vaikutuksia ja jättimäisten ilmastohankkeiden tehottomuutta.”
Seija Holtari, Talouselämä 37/2013

”Kiintoisa ja kirjan lukijaa ilmastonmuutoksen torjumiseen aktivoiva seikka on se, että Grundström on kirjoittanut Mustan orkidean elävän tarinan muotoon. (…) Lukijan mieltä ja omaatuntoa koskettavat ja kouraisevat näyt köyhtyvästä luonnosta ja toimeentulonsa kanssa kamppailevista alkuasukkaista – ja se kun mustat orkideat katoavat metsäpaloissa savuna taivaalle.”
– Pekka Wahlstedt, Kanava 7/2013

”Tarina etenee journalistisen taitavasti ja letkeästi siirtyen sademetsien ongelmista Borneon viidakoissa sinnitteleviin luonnonsuojelijoihin.”
– Iida Simes, Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta 5/2013

”Palkitun tutkivan journalistin vetävä teos osoittaa jäljet, jotka lähtevät marketin kukkahyllystä ja päätyvät tuhotun luonnon äärelle.”
– VP, Suomen Kuvalehti 49/2013

Musta orkidea etenee kuin hyvä lehtijuttu: sujuvasti ja houkuttelevasti. Grundström ripottelee tarinaan pieniä arvoituksia ja yhdistää taitavasti langanpäät. Kaikesta huomaa, että lukukokemusta on mietitty.”
– Noora Vaarala, Kainuun Sanomat 12.12.2013

”Kirja on tärkeä puheenvuoro luonnonsuojelun, ilmastonmuutoksen ja yksittäisten ihmisten mutkikkaasta suhteesta ja globalisaatiosta – ja samalla niin mukaansatempaava tarina, että ahmaisin sen parissa päivässä. (…) suosittelen Mustaa orkideaa kaikille, jotka ovat edes vähän kiinnostuneita siitä, minne maailma on menossa.”
– Maija Karala, Erään planeetan ihmeitä -blogi 28.12.2013