Onnellisuusprojekti. Eli miksi käytin vuoden elämästäni siivoten kaappeja, laulaen aamuisin, riidellen oikein, lukien Aristotelesta ja muutenkin pitäen enemmän hauskaa

Rubin Gretchen

Ruuhkabussissa istuessaan newyorkilainen perheenäiti Gretchen Rubin sai ahaa-elämyksen: ”Päivät kuluvat hitaasti mutta vuodet nopeasti. En keskity tarpeeksi asioihin, joilla on oikeasti väliä.” Samalla hetkellä hän päätti omistaa seuraavan vuoden oman onnellisuutensa lisäämiseen. Lakinaisen järjestelmällisyydellä Rubin alkoi käyttää projektinhallinnan keinoja oman elämänsä parantamiseen; hän käynnisti projektin, jolla on selkeä päämäärä – entistä onnellisempi elämä.

Hän puhui ystäviensä kanssa siitä, mikä tekee heidät onnelliseksi, luki kaiken saatavilla olevan tiedon ja kirjoitti muistiin kaikki järkeviltä tuntuvat konstit, joihin hän törmäsi elokuvissa ja tv-sarjoissa. Kaikkien lähteiden mukaan töiden tekemättömyys stressaa enemmän kuin niiden tekeminen. Rubin laatikin pitkän listan hoidettavista asioista ja päätti suorittaa ne yksi kerrallaan alkaen helpoimmista, kuten komeroiden siivoamisesta. Pikku hiljaa hän eteni kohti suurempia kysymyksiä, kuten kuinka riidellä puolison kanssa oikein.

Mukana tiivis opas oman onnellisuusprojektin aloittamista varten!

 

Kirjasta sanottua:

”Kirja on mukaansatempaava, piristävä ja Rubinin käänteisiin on helppo samastua. Kirja sisältää vinkkejä ja ohjeita onnellisuusprojektin tekemiseen, mutta siitä saa palöjon ilman omaa projektiakin. Lukiessa tulee sivistäneeksi itseään, sillä kirjallisuuteen ja tutkimuksiin viitataan runsaasti.”
– Emma Suominen, Kotiliesi, 7/2013

”[Kirja] on inspiroiva, hauska ja henkilökohtainen. (…) Se soveltaa laajalti olemassa olevaa onnellisuustutkimusta ja viisauskirjallisuutta pilke silmäkulmassa. Tätä lukiessa tulee paremmalle tuulelle ja saa voimia tarttua asioihin.”
– Esa Saarinen, Kotiliesi, 7/2013

”Gretchen päätti käyttää vuoden onnellisuutensa lisäämiseen. Maalle muuttamisen ja downshiftaamisen sijaan hän suunnitteli projektin, jonka tavoitteena oli tehdä tavallisesta arjesta nautittavampaa. (…)
Vuoden kuluttua Gretchen huomasi todella olevansa onnellisempi. Mikä oli projektin tärkein oivallus? Lista päätöksistä. (…) onni ei tule ajattelemalla ihania asioita. Se tulee tekemällä niitä.”
– Elina Jäntti, Me Naiset, 9/2013

”Elämäntapaoppaat eivät ole juttuni – ne ovat liian hörhöjä tai ahdistavan suorituskeskeisiä. Gretchen Rubinin kirja on vähän erilainen. (…)Tutkimustieto sekoittuu aika tavallisen perheenäidin kokemuksiin, ja lukijakin alkaa miettiä, miten iso vaikutus onneen pienillä ja arkisilla muutoksilla voi olla.”
Kotivinkki , 6/2013

”Ristiriitatilanteesta Gretchen kirjoittaa näin: käyttäydyin huonosti oman mittapuuni mukaan ja tunsin syyllisyyttä huonosta käyttäytymisestä, minkä vuoksi käyttäydyin entistä huonommin. Jajajajaja, bingo! Kirjassa ehkä juuri itseeni iskeekin sen rehellisyys. On ilahduttavaa huomata, että myös muut sortuvat samaan, ihmisiä kun olemme.”
– Vastaisku ankeudelle -blogi, 18.3.2013, lue koko kirjoitus täältä.

”Kirja (…) haastaa miettimään mitkä ovat asioita, jotka tekevät juuri lukijan onnelliseksi (itse en todellakaan jakanut kaikkia kirjailijan onnen lähteitä, mutta hän onkin Gretchen ja minä olen Maisa). Vaikka kirja on kevyt, Rubin on lukenut aimo määrän tutkimuksia onnellisuudesta, käsittelee aihetta monista näkökulmista ja tuntuu tietävän mistä puhuu. (…) Aion kirjan innoittamana varmasti aloittaa jonkinlaisen oman onnellisuusprojektini.”
– Jumppaamisen ihanuus -blogi, 10.3.2013, lue koko kirjoitus täältä.

”Kaiken kaikkiaan, rönsyilystä Gretchenin omien kokemusten, filosofisten ajatusten sekä tieteellisten tutkimustulosten välillä on saatu aikaan aikamoinen paketti. Se herättelee lukijaa pohtimaan omaa elämää yllättävilläkin tavoilla. Kirjaa tekee mieli lainata omille ystävilleen, ja se saa hullutkin asiat tuntumaan perustelluilta ja järkeviltä.”
– Kesä eikä mitään tekemistä -blogi, 15.10.2013, lue koko kirjoitus täältä.