Ostereita ja ruisleipää

Suomalais-ranskalaisen pariskunnan yhdessä kirjoittama kirja Ostereita ja ruisleipää on omakohtainen johdatus ranskalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin eroihin ja yhtäläisyyksiin

Kirjan avulla voi tehdä nojatuolimatkan esimerkiksi Normandian osterikyliin tai Pariisin maghrebilaisravintoloihin, joita kirjailijat kuvaavat elävästi. Ranskaan matkustavalle on lukuisia vinkkejä käyntikohteista, joita tavalliset turistioppaat eivät tunne. Kirjailijat antavat myös ruokaohjeita, joita suomalainen kotikokki voi helposti toteuttaa.

”Kun aloitimme Jean-Pierren kanssa yhteisen ruoanlaittomme, hänen tukenaan oli perinteikäs ranskalainen ruokakulttuuri: isän venetolainen syntyperä ja äidin burgundilainen perimä sekä näihin perustuva vahva näkemys ruoanlaitosta. Minä ponnistelin karjalaiselta ja varsinaissuomalaiselta pohjalta luottaen siihen, että kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus päästä pitkälle niin ruoanlaitossa kuin elämässäkin”, Eija Limnell kirjoittaa.

 

Kirjasta sanottua:

”Ostereita ja ruisleipää on kuin kotona nautittu illallinen, jonka aikana raportoidaan ystäville Ranskassa vietetystä lomasta ja jaellaan lempiravintoloiden osoitteita. (…) Suurinta kiinnostusta herättävät selkeät ruokaohjeet, jotka eivät edellytä gourmet-kokin taitoja. Ohjeisiin liittyvät anekdootit ja viinisuositukset vahvistavat kirjan hauskan kotikutoista otetta. Aion kokeilla, sopiiko ahven pestokastikkeeseen ja miltä tuntuu juoda Isoäidin omenatortun kera Gewürztramineria kahvin sijaan.”
– Helen Moster, Expatrium

”Matkapäiväkirjan omainen anti on niin mukava, että kirja on mukana seuraavalla Ranskan-matkalla.”
– Peerit Tähtinen, Kaleva

”Suomalainen ja ranskalainen ruokakulttuuri yhdistyy hauskasti kirjassa Ostereita ja ruisleipää. Kyseisten maiden tyypillisistä ruokalajeista kirjoittava suomalais-ranskalainen pariskunta Eija Limnell ja Jean-Pierre Frigo johdattavat lukijan herkkujen ääreen Normandian osterikyliin ja Pariisin ravintoloihin.”
– Anniina Aula, Matkalehti

”Ranskalaisen ajattelutavan innostamana he rohkaisevat suomalaisia arvostamaan omaa ruokakulttuuriaan. Sitä paitsi ranskalaisella ja suomalaisella ruokakulttuurilla on enemmän yhteistä, kuin moni äkkiseltään arvaakaan.”
– Elina Jylväs, Kotilääkäri