Palvelukseen halutaan yksi raitis imettäjä

Konu Mia

Tähän kirjaan on kerätty hykerryttävimmät notiisit, kipakimmat mielipidekirjoitukset ja hauskimmat reklaamit Suomen Historiallisesta sanomalehtiarkistosta. Kirjoitukset ja kuvat ovat peräisin 1800-luvun sanomalehdistä maamme joka kolkasta. Palvelukseen halutaan yksi raitis imettäjä riemastuttaa, mutta myös piirtää kuvaa suomalaisista ja heidän suhtautumisestaan maailmaan toistasataa vuotta sitten.

Sitä lukiessa palaa tupakki paremmin, kalja maistuu makeammalta, anoppimuori lauhtuu lempeäksi ja äkäinen muija muuttuu suloiseksi kuin kaunis Susanna.
Aamulehti 30.12.1886

Tiedettäneenkö Jywäskylässä, että kaksi hirmuista tapausta on tulossa. Toinen on maailman loppu, ja toinen on suomalaisuuden loppu. Ensimmäinen tulee maapallon sisästä, sillä Huhtikuun kuluessa pitää tapahtuman, että se sisällinen tuli, joka alinomaan palaa maan sisässä, tulee halkaisemaan koko maapallon pieniksi pirstoiksi. Tämän on ranskalainen tieteiliä näyttänyt aiwan todeksi; ja alku tästä on luultawasti se, että tuliwuori on äsken syntynyt Lapin maalla.
Keski-Suomi 28.4.1877

Orawa tuli eilen kadulta taloon, jossa tämän lehden toimitus on, juoksi masinihuoneesen ja lykkäsi sitten akkunasta pihalle.
Uusi Suometar 12.8.1878

Mia Konu on Espanjassa asuva toimittaja.

 

Kirjasta sanottua:

”Syksyn hauskin lahjakirja kertoo myös maailman muuttumisesta, tai oikeastaan pysyvyydestä: vaikka maailma on muuttunut paljon näiden kahden vuosisadan aikana, ihminen ei juurikaan. Tästä kirjasta tulee hywälle tuulelle! Melkein pysywästi!”
– Markku Vento, Espanjan Sanomat 11/2009

”Jos vähänkin historia kiinnostaa, niin pattijokelaissyntyisen Mia Konun kokoomateos Palvelukseen halutaan yksi raitis imettäjä on hykerryttävää luettavaa ja uskomattomia tekstejä. Kirjasta ammentaa kosolti ajankuvaa asenteineen ja uskomuksineen. Jo kieli soi humoristisena nykysukupolven korvaan.”
Raahen Seutu 10.10.2009

”Aihepiireittäin kootut uutiset antavat kurkistusluukun menneisiin aikoihin viihdyttävällä tavalla. Mielikuvamaptka 1800-luvun Suomeen paitsi naurattaa myös herättää ajattelemaan kotimaan historiaa ja ihmisten arkista elämää.”
Sinun Savo