Pannukakusta päärynäksi

Duprat Guillaume

Maailma ei ole aina ollut pyöreä. Tataarien mielestä maata kannatteli enkelin ohjastama jättiläiskala. Borneon njagu-kansan mukaan maanpinnan alla on toinen maailma, jossa kaikki on päinvastoin kuin maan päällä. Galileo Galilein mukaan maan sisässä on suuri magneetti, joka pitää ihmiset maan pinnalla. Intiassa uskottiin maailman olevan littana pannukakku, jota kannattelevat norsut, jotka seisovat kilpikonnan selässä, jonka alla on kerällä makaava käärme!

Pannukakusta päärynäksi on kiehtova tutkimusmatka eri aikojen ja kansojen maailmankuviin. Palkitussa kirjassa pääset tutustumaan niin viikinkien, antiikin kreikkalaisten kuin uuden ajan tiedemiesten näkemyksiin maailmastamme. Upeasti kuvitettu tietokirja lumoaa sekä lapset että aikuiset.

Kirjassa on luukkuja, joiden alta pääset kurkistamaan myös maailmojen sisuksiin! Kirja palkittiin Bolognan lastenkirjamessujen parhaana tietokirjana keväällä 2009. Guillaume Duprat on ranskalainen kirjailija ja kuvittaja.

 

Kirjasta sanottua:

Pannukakusta päärynäksi käsittelee maailmankuvan muuttumista ihmiskunnan ymmärryksen kehittyessä. Aihe ei äkkipäätään tunnu kovin lapsiin vetoavalta, mutta koska käsittelytapa on mahtava, kirjalle on odotettavissa jopa klassikkostatusta. Ainakin se on helppo nimetä hienoimmaksi tänä vuonna Suomessa ilmestyneeksi lasten tietokirjaksi. Mukana on kurkistusluukkuja ja muuta jännää, joten myös perheen pienimmät voivat osallistua matkalle historiaan.”
– Markus Ånäs, Kauppalehti, 12.11.2009

”Metka näkökulma maailman historiaan, aikuinenkin innostuu seuraamaan tieteen kehitystä.”
Lapsen Maailma 10/2009

”Värikkäin piirroksin ja runsain kurkistusluukuin elävöitetty kirja näyttää oletettujen maailmojen ja niiden sisärakenteiden koko kirjon.”
– Petri Riikonen, Tiede 13/2009

”Kaikille pienille tutkatoukoille pikkufilosofeille sopiva kuvateos… Värikäs kuvitus auttaa hahmottamaan villejä visioita.”
Leppis 3/2010

”Duprat’n kirja on kiehtova tutkimusmatka eri aikojen ja kansojen maailmankuviin. Erilaiset maailmat on kuvattu siten, että jokaisen lapsen ja lapsenmielisen mielikuvitus herää.”
Uusi Rovaniemi 19.3.2010