Tunnettu toimittaja Anna-Stina Nykänen on haastatellut eri ikäisiä ja kokoisia naisia siitä, kuinka he kokevat oman vartalonsa hiuksista varpaisiin. Median luomiin paineisiin nähden naiset ovat yllättävän tyytyväisiä itseensä. Oman vartalon puutteisiin suhtaudutaan lempeällä huumorilla.

”Tiedän suhteettoman paljon balettitanssijoiden varpaista, näyttelijöiden ulkonäköpaineista, valokuvamallien silikonirinnoista ja urheilijoiden vaivoista. Muotivillitykset ja marginaali-ilmiöt on mediassa esitelty hyvin. Paljon vähemmän tiedän siitä, miksi tavallinen suomalainen nainen näyttää siltä miltä näyttää”, Nykänen kertoo kirjansa
lähtökohdista.

 

”’Voi, saanko puhua kaulastani’, pyytää 55-vuotias nainen innoissaan.”

”Joka hemmetin aamu pesen hiukset, vaikka olisin yksin kotona. Silti olen niin arkisen näköinen, että kukaan ei usko, että tuo nainen föönaa tukkaansa joka aamu.”

”Koen olevani voimakas: pystyn kävelemään pitkiä matkoja, raahaamaan kauppakasseja ja kantamaan lapsiani kauan, vaikka he ovat jo isoja”, sanoo helsinkiläinen äiti.

”’Minulla oli pieni vyötärö ja kookkaat povet’, sanoo yli seitsemänkymppinen ja kohentaa ryhtiä.”

”Muistan, kuinka katsoin kymmenvuotiaana itseäni peilistä ja sanoin, että minulla on hyvännäköiset jalat, aika kauniit. Äitini sanoi siihen, että niin, paitsi nuo polvet…”