Tämä kirja antaa käytännöllisiä vinkkejä siitä, kuinka esimerkiksi kotia, ruoanlaittoa, liikennettä, työpaikkaa, harrastuksia, urheilua, kesämökkiä ja lomamatkoja voi muuttaa ilmastolle ystävälliseen suuntaan. Kirja auttaa sinua ymmärtämään kuinka paljon tuotat hiilidioksidia ja kuinka voit vähentää kuormitustasi.

Mihin steariinikynttilät heitetään? Voiko golfkenttä olla ympäristöystävällinen? Minkälainen on ilmaston ystävän Thaimaan-matka?

Kuormituksen vähentäminen tuo hyvän mielen ja vähentämistapojen keksiminen on hauskaa. Säästäessäsi ilmastoa säästät myös selvää rahaa.

Pieniä ilmastotekoja tarjoaa kannustavia esimerkkejä meiltä ja muualta. Yksittäiset ihmiset ja yhteisöt voivat saada aikaan suuria muutoksia. Puheenvuoron saavat eri alojen asiantuntijat, muun muassa ilmastoystävällisesti matkaileva poliitikko Osmo Soininvaara ja populaatiotutkija Ilkka Hanski.

Ilmastonmuutos on yksi aikamme tärkeimmistä ongelmista. Vuoden 2003 kansainvälisessä vertailussa Suomi oli päästötilastoissa sijalla 20, kun päästöt laskettiin henkilöä kohden. Keskimääräinen hiilidioksidipäästöjen määrä suomalaista kohti oli noin 13 tonnia. Länsimaista Suomi oli viides, Luxemburgin, Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian ja Viron jälkeen. Naapurimaamme Ruotsi oli koko maailman tilastossa sijalla 64 noin 5,9 tonnin hiilidioksidipäästöillään henkilöä kohden.

 

Kirjasta sanottua:

”Kaiken kaikkiaan oivallinen lahjavinkki ympäristöstä kiinnostuneelle kummitädille tai citymaasturilla ajelevalle lankomiehelle. Toki tämän voi hyvällä omallatunnolla ostaa myös itselle, sillä väitän, että tällä kertaa ostaminen on luonnolle enemmän hyödyksi kuin haitaksi.”
– Ulla Kujanpää, Uutisvuoksi 29.12.2007

”Persson, Sjöström ja Johnsson ovat onnistuneet tekemään tehokkaan, myönteisen ja hyödyllisen oppaan. Kirjasta löytyy paljon selkeää tietoa, joka ei jää perustasolle. Tämän kirjan luettuaan jokainen toivottavasti harkitsee kahdesti lentääkö joka vuosi Aasiaan lomalle, miten lämmittää talonsa ja mitä syö.”
– Erika Weckström, Nuorten Luonto 6/2007

”Ruotsalaiset matkailualan toimittajat ovat koonneet kirjaan vinkkejä siitä, miten arjessa ja lomalla voi tehdä pieniä ilmastotekoja, vaikkei vielä olisikaan valmis suuriin elämäntapamuutoksiin.”
Ympäristö 7/2007

”Tuore kirja Pieniä ilmastotekoja – opas arkipäivän valintoihin kertoo, miten kaiken voi tehdä ympäristöystävällisemmin: ruokavalinnat, matkustamisen, siivoamisen, energian käytön ja jopa häät.”
-Tiina Ellilä, Hämeen Sanomat 12.11.2007

”Teoksessa annetaan ytimekkäitä ohjeita siihen, kuinka esimerkiksi kotia, ruuanlaittoa, autoilua, harrastuksia ja matkailua voi muuttaa ilmastoystävällisemmäksi. Hiilidioksidikuormitusta vähentämällä säästää yleensä myös rahaa.”
Ilta-Sanomat, Plus-vinkki

”Vinkit tuntuvat äkkiseltään aika käytännönläheisiltä. Miksen vaikka seuraavan kerran vihannestiskillä vilkaisisi, löydänkö sieltä kotimaisia sesonkituotteita, joita ei ole tarvinnut rahdata toiselta puolelta maailmaa? … Positiivista kirjan ohjeissa on sekin, että alkuun pääsee helposti. Teot eivät välttämättä vaadi omien elintapojen mylläämistä ylösalaisin.”
-Saara Vartiainen, Taloussanomat 8.10.

”Kustantamo Nemo julkaisee sopivasti käytännön vinkkejä kirjassa Pieniä ilmastotekoja.”
Me Naiset

”…käytännöllisiä vinkkejä täydentävät ikivihreä Osmo Soininvaara ja populaatioekologi Ilkka Hanski suomalaisilla näkökulmilla.”
-Anne Räisänen, Kaleva

”Pienistä ympäristöteoista tulee hyvä mieli ja viisas pystyy niitä hyödyntäen säästämään myös rahaa.”
Me Naiset, 1.11.2007

”Kirja hämmästyttää laajuudellaan. Kaikkeen löytyy vinkkejä, eikä asioita käsitellä yksiulotteisesti: jopa golfkentistä löydetään hyviä puolia. Itse pidin erityisesti matkailuosiosta… Kokonaisuutena Pieniä ilmastotekoja on erinomainen paketti. Valintojen seuraukset tehdään selviksi, mutta monimutkaisia ongelmia ei turhaan yksinkertaisteta.”
-Visa Kurki, Turun Ylioppilaslehti

”Kirjoittajat ovat tuoneet aiheen mukavalla tavalla lähelle tavallista housunkuluttajaa. Ilmastonmuutos tuntuu helposti abstraktilta ja vaikeaselkoiselta asialta, joten on hyvä, että kirja sisältää runsaasti konkreettisia esimerkkejä. Jokainen meistä voi itse päättää omista kulutustottumuksistaan, ja tämän teoksen voisi arvella kasvattavan ilmaston ystävien määrää. Eikä muuten ole vaikea arvata, että kirja on painettu kierrätyspaperille.”
-Saara Autere, Suosikki

”Hauskasti taitettu kirja tekee, mitä lupaa: taustoittaa lämpenemisen faktat, motivoi lukijan vähentämään päästöjään ja antaa perään nipun ohjeita pesuaineen valinnasta ilmastoystävällisten häiden järjestämiseen. (…) Parhaimmillaan kirja on niksipirkkamaisissa ohjeissa, kuten neuvoessaan miten grilli sytytetään ilman sytytysnestettä.”
-Laura Häkli, Vihreä lanka 16.11.2007

”Kirja on tehty meille tavallisille ihmisille. Asiat on siinä kirjoitettu ymmärrettävään muotoon. … Parempi tulevaisuus lähtee meistä jokaisesta itsestämme, arjen valinnoista.”
– Sirpa Repo, Länsiväylä 16.12.2007

”Tiesitkö, että edistät kasivuoneilmiötä myös töitä tehdessäsi? Et edistä enää luettuasi Nemon kustantaman Pieniä imastotekoja -kirjan. Esimerkiksi puhelinkokoukset, etätyöt ja sähköiset laskut voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 50 miljoonaa tonnia vuodessa. Kopiokone on toimiston energiasyöppö, joten sammuta se yöksi – ja tietokone myös.”
Cosmopolitan 01/2008

”Kääntäjät ovat tehneet erinomaista työtä sovttaessaan teoksen Suomen oloihin.”
– Pekka Rahko, Kaleva 27.1.2008

Linkkejä ja lisätietoa ilmastonmuutoksesta:
Valtion ympäristöhallinnon verkkopalvelu
Ilmasto.org
Dodo – tulevaisuuden elävä luonto
Biologianopiskelijoiden kierrätyssivut
Lista maiden ja alueiden hiilidioksidipäästöistä henkeä kohti