Raamatullinen vuosi

Jacobs A. J.

Älä tapa. Älä varasta. Älä valehtele. Älä aja partaasi. Muista kivittää avionrikkojaa… Mitä tapahtuu, kun tavallinen mies noudattaa Raamatun ohjeita vuoden ajan kirjaimellisesti? A. J. Jacobsin kauhuksi Raamatusta löytyy 700 erilaista käskyä, joista monen noudattaminen johtaisi nykymaailmassa vankilatuomioon.

Jacobs huomaa rikkovansa helppojakin sääntöjä päivittäin. Valehtelematta ei selviä aamusta iltaan asti. Vanhempien ihmisten läsnä ollessa ei saisi istua. Mahdollisia aviorikkojia varten varatut pikkukivet painavat taskussa. Vaimon tyytymättömyys lisääntyy sitä mukaa kun miehen parta kasvaa. Parisuhde rakoilee, kun mies asuu lehtimajassa seitsemän päivää – varsinkin kun hän on rakentanut majansa keskelle perheen olohuonetta. Toisaalta lepopäivän pyhittäminen tekee työnarkomaanille todella hyvää.

Raamatullinen vuosi on täynnä hulvattomia sattumuksia, mutta Jacobsilla on aito halu ymmärtää, miksi uskonnolliset säännöt on laadittu. Jacobs kysyy neuvoa kaikkien mahdollisten koulukuntien hengenmiehiltä. Kun yksi kertoo, että maapallo ”on tuskin Gene Hackmania vanhempi”, toisen mielestä asia on juuri päinvastoin. Lopulta Jacobs ymmärsi pappia, joka varoitti: ”Jos otat Raamatun liian kirjaimellisesti, menetät jotakin kirjan viisaudesta.”

Raamatullinen vuosi on ollut Yhdysvaltain bestsellerlistojen kärjessä. Kirjasta on tekeillä elokuva, jonka ohjaa muun muassa tv-sarjoja Sinkkuelämää ja Entourage ohjannut Julian Farino.

A.J. Jacobs on yhdysvaltalainen toimittaja.

 

Kirjasta sanottua:

”Leppoisa, kevyesti viisas kirja, joka miellytti paatunutta ateistiakin.”
Kirjavinkit.net

”Valehtelisin, jos väittäisin, että kirjaan tartutaan siksi, että halutaan oppia jotain. Ennemmin se luetaan siksi, että halutaan nauraa outouksille yli kahden vuosituhannen takaa.
Ikävä kyllä, kirja panee myös ajattelemaan.”
– Heidi Hietala, Kaleva Peto-liite 7.11.2008

”Hulvattomuudestaan huolimatta kirjan perusvire on vakava. Jacobs sanoo vuoden olleen hämmentävä, viihdyttävä ja täynnä oivalluksia.”
YLE Uutiset 6.11.2008

”Onneksi kirja Raamatullinen vuosi ei jää naureskeluksi. Nauraakin saa, lähinnä Jacobsille itselleen. Hänellä on valloittava tapa vitsailla itsestään.”
– Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat 23.12.2008 (lue koko arvio täältä)

”Tuloksena on hauska, yksityiskohtainen ja vapautunut raporttikirja.”
– Marja Kuparinen, Kirkko & kaupunki 48/2008

”Vaikka kirja ja vuosi on lähes hulvaton, se antaa kuitenkin joka sivullaan nykyihmiselle ajateltavaa ja oivallettavaa.”
– Eija Harmanen, Ilkka 24.12.2008

”Raamatullinen vuosi on piristävä kirja. Jacobs osaa kirjoittaa avoimesti kokemuksensa. Kirja lisää tietoa. Teksti on hauskasti kirjoitettu ja paikoin nostaa hymyn kasvoille.”
– Seppo Ikonen, Pohjolan Sanomat 23.1.2009

”Det blir en humoristiskt irrfärd, ibland är man tvungen att skratta högt… Det här är en läsvärd bok som utmanar läsarens tro.”
– Elina Andersson, Kyrkpressen 13/09

”Raamatun kirjaimellinen noudattaminen naurattaa, ja kirja opettaa siinä sivussa paljon uskosta ja uskonnosta.”
– A. M., Demi 4/2011

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava