Reima Nevalainen

Nevalainen Reima

Reima Nevalainen (s. 1984) on Porvoossa asuva kuvataiteilija, joka on valittu Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2016. Hänen teostensa laaja näyttely avattiin Tampereen taidemuseossa 10. kesäkuuta 2016, ja se siirtyi Turkuun Aboa Vetus & Ars Nova -museoon 23. syyskuuta 2016.

Kirjassa on esitelty kaikki näyttelyn uudet työt sekä valikoima Nevalaisen aiempia töitä vuosilta 2007–2015. Valokuvien ja piirrosten lisäksi Nevalaisen tuotanto aukeaa kuvataiteilija Samuli Heimosen ja taidekriitikko Veikko Halmetojan tekstien kautta. Nevalainen itse kirjoittaa filosofiasta työskentelynsä taustalla.

”Reima Nevalaisen maalaukset kysyvät meiltä myötäelämisen kykyä. Nevalainen näyttää meille ihmisen, joka kärsii yksin. Hän ei kuvaa kärsiviä ihmisjoukkoja eikä levitä maailmantuskaa. Nevalainen porautuu yksilön kokemukseen ja pakottaa katsojan samaistumaan siihen. Hän onnistuu luomaan juuri sellaisen hartaan ja painostavan tunnelman, joka tekee vanhasta kärsimystä ja hurmiota kuvaavasta uskonnollisesta taiteesta niin riipaisevaa.” – Veikko Halmetoja.

”Maalausteni ihminen on haavoittuvainen ja kömpelö, mutta heikkoudessaan vahva. Se on sijoiltaan ja hämmentynyt, samaan aikaan elinvoimainen ja muumioitunut. Ihminen on maalauksissani luonnon kuluttama, samalla tavalla kuin luonto on sen kuluttama. Ihminen on ruumista muistuttava maisema. Se makaa maan kuorella kurottaen avaruutta kohti. Ihmisruumis on kuin tila, joka taipuu tai tuhoutuu joka liikkeellään. Jos se liikkuu, se muuttuu toiseksi. Se syntyy ja luo sitten nahkansa maalauksessa yhä uudelleen.” – Reima Nevalainen

Reima Nevalaisen näyttelykirja on Tampereen taidemuseon, Aboa Vetus & Ars Novan, Galerie Forsblomin ja Kustannusosakeyhtiö Nemon yhteistyössä kustantama.

Lisätietoa näyttelystä täällä.

Katso Aamulehden haastattelu täällä.
Lue Helsingin Sanomien arvostelu näyttelystä täällä ja Suomen Kuvalehden artikkeli täällä.

”Vuoden nuoren taiteilijan voittonäyttely on hyvä syy matkustaa Tampereelle kauempaakin.”
– Harri Mäcklin, Helsingin Sanomat 18.6.2016