Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen

Jeffery Josie

Siementen kerääminen antaa puutarhurille hyvän sadon, edistää harvinaisten kasvilajikkeiden säilymistä, lisää luonnon monimuotoisuutta ja säästää rahaa. Kirja perehdyttää kotipuutarhurin erilaisten siementen keräämiseen, puhdistamiseen, varastoimiseen, suojelemiseen ja kasvattamiseen.

Kirjan ohjeilla poimit talteen viidenkymmenen tutun kasvin siemenet, esimerkiksi persiljan, punajuuren, tomaatin, salaatin ja kehäkukan. Kasvitiedon lisäksi kirjassa on käytännön ohjeet oman siemenkokoelman perustamiseen ja neuvoja simenten vaihtopiirin ja vaihtotapahtuman järjestämiseen.

Kirjasta sanottua:

”Tämä siemenkirja avaa siemensalatieteeksi luulemiamme asioita selkeästi ja innostavasti oli sitten kyse siemenperunasta, kukansiemenistä, yrttien siemenkasvattamisesta tai vihannesten viljelystä edellisen vuoden siemensadosta. Hyödyllistä ja arvokasta tietoa viljelypalstan ylläpitäjille. Tämän jälkeen siementen säilöminen, idättäminen ja kasvattaminen onnistuu.”
–Ulla Kentta-Kohtala, Uutis-Jousi 25.4.2013

”Jos saa hyvän sadon, haluaisi siitä nauttia seuraavanakin vuonna. Puutarhuri Josie Jefferyn kirjoittama Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen -kirja neuvoo, miten tuttujen hyötykasvien siemenet saa talteen.”
–Ilta-Sanomat, Mökki-liite 7.5.2013

”Esitellyksi tulevat niin siemenpankit, vaihtopiirin perustaminen kuin pölyttämisen, sadonkorjuun ja siementen säilyttämisen niksit. Kasvikohtaiset neuvot on esitelty erikseen. Taitto on kiinnostava ja kaunis.”
–Elina Vuori, Puutarha & Kauppa 10/2013

”Jefferyn kirja opettaa keräämän ja säilömään sekä hyöty- että koristekasvien siemeniä. Tiesitkö, etä punajuuri on kaksivuotinen ja sen siemenet kerätään kukkimisen jälkeen toisena kasvukautena? Kirja selittää napakasti muun muassa käsin pölyttämisen tekniikkaa ja erilaisten siemneten keräämismenetelmiä. Piirroskuvat ovat selviä ja kasvien kuvat yksityiskohtaisia.”
– Sari Alho, ET, 10.7.2013

”Kirja opettaa säilömään tomaatin, kehäkukan ja 50 muun koristekasvin siemenet. Se kertoo kaiken tarpeellisen siementen keruusta, säilyttämisestä taimien istutamiseen ja kasvien pölyttämiseen.”
– Leena Raivio, ViherPiha, 8/2013

”Kirjan alkupuolella on kattavasti tietoa erilaisten siementen istutuksen ja kasvatuksen perusteista. Teos antaa myös hyvät ja selkeät ohjeet siementen omatoimiseen keräämiseen ja säilyttämiseen.”
– Kati Kainulainen, Lasituvan Miniatyyrit 30.4.2016