Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella

Gasbarra Lia & Ruokolainen Ina

”Suomi on paratiisi”, ajatteli italialainen Lia Gasbarra muutettuaan Espooseen. Kaupungissakin kuka tahansa voi poimia maukkaan sieniaterian ainekset muutamassa minuutissa. Italiassa maaton pääsee maistamaan samoja herkkuja vain hyvässä ravintolassa.

Gasbarra ja hänen ystävänsä, sieniruokiin erikoistunut toimittaja Ina Ruokolainen ryhtyivät kehittelemään reseptejä, joissa maistuisivat kahden maan keittiöt. Tuloksena olivat esimerkiksi herkkutatti-pähkinätäytteiset kaalikääryleet, joissa yhdistyvät ligurialainen ja toscanalainen cucina povera, köyhä keittiö, ja karjalaiset perinteet.

Kirjassa korvasienikastikkeella täytetyt nokkosletut saavat seuraa friteeratuista herkkusienistä, kantarellien kanssa syötävistä kurpitsa-peruna-gnoccheista, ricotta-juustolla ja sienillä täytetystä conchiglioni-pastasta sekä polpettonesta, joka on genovalainen mureke sienistä, perunoista ja pavuista.

Mukana on myös sienillä maustetun tuorepastan ja maistuvan pitsapohjan reseptit sekä ohjeita sienten säilöntään. Kirja kannustaa lähtemään sienimetsälle ja kokeilemaan rohkeasti uusia makuja!

Kirjasta sanottua:

”Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella -kirjan ohjeet ovat kivan konstailemattomia (…) Sienien monipuolinen käyttö ansaitsee erityiskiitoksen.”
-OT, Glorian Ruoka&Viini 6/2014

”Oivana esimerkkinä suomalais-italialaisesta fuusiokeittiöstä käyvät herkkutatti-pähkinätäytteiset kaalikääryleet, joita pitää kokeilla heti kun sienisatoa onnistun saamaan.”
Kauppalehti Optio 12/2014

”Italianopettajan ja kirjoittavan toimittajan yhteistyön tuloksena syntynyt teos tuo kotimaisen sieniosaamisen modernille tasolle: unohtakaa metsästäjänleikkeet! Nyt tehdään tatticappuccinoa!”
-Mervi Pasanen, Etelä-Suomen Sanomat 11.9.2014

”Kaunis, mattapintainen kirja koostuu lyhyistä, henkilökohtaisista kertomuksista ja aihealueittain jaetuista, houkuttelevista reseptiosioista. (…) Ohjeet ovat selkeitä ja amatöörikin pystyy valmistamaan herkullisia sieniruokia niitä seuraamalla.”
-Moila Ant-Wuorinen, Sydän 4/2014

”Ruokolaisen ja Gasbarran kirja kannustaa arkiseen kotitarvesienestykseen. Kaupunkilaisenkaan sienestäjän ei tarvitse lähteä maaseuturetkelle saadakseen kunnon saalista.”
-Elina Teerijoki, Uusimaa 26.9.2014

”Kahden intohimoisen ruokaharrastajan iloinen ja hyväntuulinen opas suomalaisten sienten käyttöön. Suomalainen ja italialainen ruokakulttuuri kohtaavat kirjassa mitä maukkaimmalla tavalla. Todella käyttökelpoisia ideoita arkiseen kokkaukseen. Sienet voi ottaa luontevasti käyttöön jokapäiväiseen ruoanlaittoon.”
-Sanna Mansikkamäki, Ilta-Sanomat 31.10.2014

”Sinulle, joka olet kyllästynyt iänikuisiin sieniresepteihin ja kaipaat vaihtelua.”
Iltalehti 14.7.2015

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava