Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella

Ruokolainen Ina & Manninen Mari

Kiinassa toimittaja Mari Manninen tajusi, ettei suomalaisten sienihulluus ollut mitään verrattuna kiinalaisten intoiluun. Kollega Ina Ruokolainen kiinnostui havainnoista välittömästi. Hän oli aiemmin julkaissut kirjan Suomalaisia sieniä italialaisella otteella ja tiesi heti, että asiaa piti tutkia! Toimittajanaisten yhteisestä tutkimusretkestä syntyi tämä kirja.

Ina matkusti Kiinaan tutustumaan kiinalaisiin sienimetsiin, syömään Marin kanssa ravintoloissa ja opettelemaan paikallisten sieniruokien tekoa. Mari tutki, millaista kiinalainen ruoka on oikeasti. Sillä ei ole mitään tekemistä suomalaisen, kotikorttelin kiinalaisen pöperön kanssa. Kiinaan mahtuu yhtä laaja keittiöiden kirjo kuin koko Eurooppaan.

Kotiin palattuaan Ina kolusi lähimetsiä, etsi suomalaisvastineita kiinalaisille ruokasienille ja loi kokeilujensa pohjalta ohjeet, joilla oikeaa kiinalaista voi tehdä suomalaisista sienistä.

Vokissa syntyy nopeasti maittava ateria paistetuista sienistä ja vihreistä vihanneksista. Hot potissa ainekset kypsyvät hauskasti yhteisen pöydän ääressä ja maapähkinäöljy tuo grillivartaisiin helposti itämaisen vivahteen.  Kiinalaisen säväyksen saa helposti myös kotimaisiin klassikoihin, kuten kirjan sieni-broileri-pyttipannu osoittaa.

Jokaisen luvun aluksi perehdytään kiinalaiseen ruoka- ja sienikulttuuriin reseptejä syvemmältä. Ina ja Mari kertovat esimerkiksi, miten kokataan maalaistalon pihakeittiössä, millaisia uskomuksia sieniin Kiinassa liittyy, kuinka kiinalaiset huippuravintolat yhdistävät perinteet ja modernin ja mitä suomalaisen kotikokin kannattaa oppia sienten hyödyntämisestä, valmistustavoista ja maustamisesta.

Hyvää ruokahalua! Chi ba!

Katso Ina Ruokolaisen haastattelu Aamu-tv:ssä 31.8.2016 täällä.

Kirjasta sanottua:

”Kirjassa opastetaan suomalaisten ruokasienien käyttöön kiinalaisella vivahteella. Makumatkan lisäksi kirjassa perehdytään kiinalaiseen ruoka- ja sienikulttuuriin.”
Metro 23.8.2016

”Ina Ruokolainen poimi keittokirjaan reseptit Kiinasta ja sienet Asikkalasta. Aijai, mitä tuoksuja pannulta nousee.”
– Kaisa Hako, Etelä-Suomen Sanomat 18.8.2016

”Reseptit eivät ole vaikeita, ruoat ovat nopeita valmistaa, ja suomalaiset sienet sopivat niihin mainiosti. — Kirjasta löytyy myös vinkkejä ostoksille ja ruoanlaittoon sekä miten reseptejä voi soveltaa. Tuttuihin suomalaisiin sieniruokiin saa helposti kiinalaisia vivahteita eri kasviksilla ja mausteilla.”
– Päivi Kangasniemi, Leivotaan 6/2016

”Kantarelleja ja munakoisoa -herkussa tavanomaiset raaka-aineet päivitetään aivan uudelle tasolle. Napakat munakoisopalat ovat viinietikasta kirpeitä ja kantarellit muuttuvat sokerissa muikean makeiksi.”
– Jaakko Selin, Helsingin Sanomat 15.9.2016

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava