Suomalaista villikalaa. Uusia herkkuja särkikaloista ja muista rantojemme saaliista

Rautio Janne

Kotimaiset villikalat ovat raikkaita, terveellisiä, ekologisia ja herkullisia!

Kun verkkoon tarttuu simppu, villikalojen ystävä ilahtuu, sillä siitä saa täyteläisen keiton. Graavattu särki muistuttaa maultaan kallista siikaa, ja kivinilkasta syntyy rapeita kalapuikkoja. Kokeile paistaa säynävä voissa thaimaalaisittain inkiväärin kera.

Janne Rautio on intohimoinen kalamies, kokki ja suomalaisen luonnonkalan puolestapuhuja. Kirjan reseptit ovat jalostuneet vuosien kokeilujen tuloksena, kun Rautio on pyrkinyt hyödyntämään koko kalasaaliinsa ja tehnyt siitä herkullista ruokaa.

 

Kirjasta sanottua:

”Janne Rautio haluaa kirkastaa roskakalojen maineen ja on kehitellyt reseptejä, joilla suomalaisesta villikalasta saadaan herkkuja ihmisten ruokapöytiin. Miltä kuulostaisivat graavisärki tai särkikalapuikot?”
Yle 19.12.2018, katso myös artikkelin video, joka näytettiin Puoli seitsemän -ohjelmassa 18.12.2018

”Aina ei nouse pelkkää ahventa, taimenta ja kuhaa. Nyt tarjolla ovat vuosien kokeilujen tuloksena syntyneet reseptit, olipa saaliina sitten vaikka vain simppuja, särkiä, kivinilkkoja ja säynäviä. Kotiseudullaan Särkisalossa ’kalatalousministerinä’ tunnettu Janne Rautio opettaa arvostamaan luonnonkaloja ja tekemään koko saaliista herkullista ruokaa.”
Kippari 12/2018

”Opettele tunnistamaan karppi, ruutana, sorva ja sulkava sekä muut arvottomina pidetyt särkikalat. Kalamies ja kokki Janne Rautio opastaa kirjassaan villikalojen fileoinnin ja muut käsittelytavat hiillostamisesta umpiointiin. Tuttujen kalareseptien lisäksi tarjolla on uusia kivoja ideoita. Miltä kuulostaisivat kalamakkara, ruodottomat särkipullat tai saariston kalapizza?”
Maku 7/2018

”Vimpa ja muut kotimaiset villikalat pääsevät ansaittuun kunniaansa Janne Raution kirjassa Suomalaista villikalaa. Herkullisten reseptien lisäksi kirjasta löytyy ohjeet kalankäsittelyyn – opit hyödyntämään fisun leuasta pyrstöön.”
Etiketti 3/2018

”Onko sinulla ollut tapana heittää katiskan särjet kissalle? Säästä ne tänä kesänä itsellesi paitsi niiden ravintoarvon myös ekologisuuden vuoksi. Äläkä suotta kavahda särjen ruotoisuutta, sillä kalastaja Janne Rautiolla on niksinsä mm. ruotojen pehmentämiseen.”
Kotilääkäri 7/2018

”Janne Rautio haluaa opettaa suomalaiset syömään taas kotimaista villikalaa.”
–Teemu Leminen, Helsingin Sanomat 5.7.2018

”Opas suomalaisten villikalojen aarteistoon.”
–Juhani Tolvanen, Ilta-Sanomat 21.6.2018

”Uutuuskeittokirjan resepteillä nakkaat lohen hetkeksi sivuun ja kokeilet villikaloja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi säynävä voissa thaimaalaisittain inkiväärin kera?”
Yhteishyvä 3/2018

”Villikaloista trendiruokaa.”
–Maija Kangasluoma, Kotivinkki 11/2018

”Janne Raution tuore kirja nostaa särkikalat uuteen arvoon.”
–Anneli Kajander-Ekström, Salon Seudun Sanomat 24.5.2018

 

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava