Suomen kalalajien tunnistusopas

Yrjölä Sakke & Lehtonen Hannu & Nyberg Kari

Kuore, kilohaili, kivinilkka, törö! Erotatko seipin särjestä? Onko lahnasi ennätyskokoa? Ihmetteletkö mökkiverkosta nousevaa sätkijää? Mikä on tiikeritaimen?

Suomen kalalajien tunnistusopas kuuluu jokaisen retkeilijän, kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnon ystävän reppuun. Kirjan avulla tunnistat vesistöjemme 71 vakituista kalalajia ja satunnaiset vierailijat. Jokaisesta kalasta esitellään tuntomerkit, levinneisyys ja elinympäristöt. Lajintunnistuksessa auttavat Sakke Yrjölän piirtämät yksityiskohtaiset kalakuvat. Kirjassa vertaillaan erikseen kalalajeja, jotka kokenutkin kalastaja saattaa sekoittaa keskenään.

Tiesitkö, että kaikki Suomen kalalajit ovat syötäviä ja moni vähemmän käytetty kala on suorastaan herkullinen? Hyvät ruokakalat jäävät keittiössä hyödyntämättä, koska mökkiverkosta löydetty vimpa, pasuri tai toutain jää tunnistamatta tai sen perkaaminen ei ole tuttua.

Kirjassa on hyvät ohjeet kalan käsittelylle. Se opastaa kuva kuvalta, kuinka kalasta syntyy siisti filee, ja neuvoo, kuinka perkeistä keitetään herkullinen liemi.

Kuuntele kirjan graafikon Sakke Yrjölän haastattelu Ylen Luontoretkessä (24.4.2016) täällä.
Katso Yrjölän haastattelu (7.6.2016) Huomenta Suomessa  täällä ja MTV:n Uutisissa täällä.

Kirjasta sanottua:

”Kalastajat, mökkiläiset ja ruoanlaittajat huomio! Löytyikö verkosta tai katiskasta outo kala? Kalalajien tunnustusopas auttaa: kirjassa esitellään 71 kalan tuntomerkit, levinneisyys ja elinympäristöt. Kirja kertoo, että kaikki Suomen kalalajit ovat syötäviä ja moni vähemmän käytetty kala suorastaan herkullinen. Oppaassa on hyvät, kuvalliset ohjeet perkaamiseen ja fileen leikkaamiseen.”
Kotivinkki 13/2018

”Tunnistusoppaan tekijöiltä on viime vuonna ilmestynyt kiitetty yleistietoteos Suomen kalat. ’Uudeksi klassikoksi’ nimetty kirja saa nyt kenttäkelpoisen jatko-osan, jonka keskiössä ovat lajitunnistus ja saaliin käsittely.”
Kirkkonummen Sanomat 10.3.2016

”Kirja pitää sisällään paljon tietoa kaloista. Kuvat ja piirrokset ovat selkeitä ja niistä käy ilmi kalojen erikoistuntomerkit. – – Kirjan mitat ovat sopivat mukana kuljetukseen, sen voi sijoittaa viehelaukkuun tai eväsrepun taskuun.”
– Veijo Miettinen, Savon Sanomat 25.4.2016

”Jykevä sohvapöytäkirja on saanut siis käytännöllisen sukulaisen. Se palvelee mainiosti, kun kalastaja miettii, mikä kala otti onkeen ja mitä ihmettä sille pitäisi tehdä. – – Ei näin hyviä tunnistusoppaita joka päivä julkaista. *****”
– Jouni Tikkanen, Suomen luonto 4/2016

”Harvassa kirjassa lähes kaikki kuvat ovat itse piirrettyjä. Jo tämä on itsessään syy ostaa kirja, sillä ulkoasu on todella houkutteleva. – – Miellyttävä mattalaminoitu A5-kokoinen kirja on helppo ottaa mukaan joka paikkaan ja se on loistava kesälomatuliainen mökkivierailuille.”
– Antti Zetterberg, Kalastuslehti 1/2016

”Sakke Yrjölän, Hannu Lehtosen ja Kari Nybergin oppaassa on helposti selattavaan kokonaisuuteen koottu keskeisintä tietoa kaikista Suomessa tavatuista kalalajeista. Graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän kuvitus on näyttävää ja siinä kalojen yksityiskohdat tulevat kauniisti esille.”
– Maikki Kulmala, Maaseudun Tulevaisuus 9.5.2016

”Graafikko Sakke Yrjölä on tehnyt kustakin [kalasta] häkellyttävän tarkat ja näyttävät lajikuvat. Niiden rinnalla 1800-luvun vanhojen mestarien luomukset kalpenevat. — Kalamies saa kirjasta myös helpotusta saaliin käsittelyyn. En ole nähnyt missään yhtä päteviä neuvoja hauen filerointiin.”
– Jukka Ruukki, Tiede 7/2016

”Kirjan kohderyhmää olemme me kaikki tuhansien järvien maan asukit, mutta varsinkin pikkuvanhat ja tiedonjanoiset noin kymmenvuotiaat kalamiehet.”
– Mari Ikonen, Aarre 11/2016