Suomen kalat opettaa tunnistamaan kaikki vesistöjemme 71 vakituista kalalajia sekä satunnaiset vierailijat. Tietoa havainnollistavat Sakke Yrjölän upeat, yksityiskohtaiset piirrokset, mielenkiintoiset valokuvat, levinneisyyskartat, tuntomerkkipiirrokset ja kalan mitat.

Kirja kertoo, kuinka maamme kalalajisto on aikojen saatossa muotoutunut, millaisissa elinympäristöissä eri lajit viihtyvät ja miten ne risteytyvät keskenään. Kalat on ryhmitelty sukulaisuuden mukaan alkukantaisista nahkiaiskaloista värikkäisiin simppuihin. Kaloista kerrotaan tuntomerkit, elintavat, ravinto, lisääntymiskäyttäytyminen ja kasvu. Kirjan neuvoilla samannäköiset lajit eivät sekoitu toisiinsa.

Kaikki Suomen lajit ovat syötäviä. Silti moni herkullinen kala jää hyödyntämättä keittiössä. Kun mökkiverkosta löytyy ruutana, pasuri, toutain tai vimpa, kirja neuvoo, kannattaako siitä tehdä keitto, kalapullia vai graavi- tai savukalaa.

Suomen kalat kuuluu jokaisen kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnonystävän kirjahyllyyn.

Katso kirjan kuvittajan Sakke Yrjölän haastattelu (7.6.2016) Huomenta Suomessa täällä ja MTV:n Uutisissa täällä.


Kirjasta sanottua:

”Suomen kalat on oivallinen ja näyttävä kirja kalastajien ja luonnosta kiinnostuneiden kotikirjastoon.”
-Veijo Miettinen, Savon Sanomat 27.4.2015

”Uusi Suomen kalat on asiallisuutensa lisäksi kaunis. Voi olla, että uusi klassikko on syntynyt. ***** ”
-Jouni Tikkanen, Suomen Luonto 4/2015

”Tämä kirja sopii ehdottomasti kalamiehille ja mökkiläisille, mutta myös niille, joita luonto ylipäätään kiinnostaa ja niille, joille maistuu hyvä kalaruoka. Lahjakirjana verraton. Sakke Yrjölän lajikuvitus on poikkeuksellinen: selkeitä piirroskuvia, jotka lähentelevät valokuvan tarkkuutta. Koska teos on isokokoinen, se sopii hyvin myös lasten kanssa katseltavaksi kirjaksi.”
-Ann-Mari Rannikko, Turun Sanomat 1.5.2015

”Kaikista kaloista löytyy seikkaperäinen ja havainnollistava väripiirros, joista on suurta apua vaativiinkin lajitunnistuksiin. Upean tarkat piirrokset ovat Sakke Yrjölän käsialaa. Kunkin kuulakärki-akvarellikuvan piirtäminen on vienyt yhdestä jopa viiteen päivään, joten urakka on ollut mittava. (…) Kaikki tieto on pakattu sopivan tiiviiksi, lukijaystävälliseksi paketiksi, jota havainnollistetaan runsain valokuvin.”
-Petteri Hautamaa, Erä 5/2015

”Tämä kirja kannattaa hankkia mökin kirjahyllyyn.”
Seura 19/2015

”Kalojen lajikuvissa näkyy taiteilijan käden jälki, mutta ne kuvaavat itse kaloja havainnollisesti. Lajien lähtökuviin on sitten liitetty annos enemmän eloa ja liikettä ja saatu näin mukavaa kirjoa taittoon. (…) Hannu Lehtosen kalalajikohtaiset tekstit ovat napakoita ja ne on jäsennetty selkeästi väliotsikoin. Lukija löytää etsimänsä helposti. Tämä on nykypäivää. Ilahduttavasti tekstiin on saatu sisällytettyä myös pikkutarinoita, jotka ryydittävät perustietoa.”
-Jussi Soikkanen, Metsästys ja Kalastus 5/2015

”Kaunis tietojärkäle kaloista. (…) Järjestelmällisen ja yhdenmukaisen lajiesittelyn ansiosta kalalajeja voi helposti verrata toisiinsa.”
-Pertti Koskimies, Opettaja 13/2015

”Teos on visuaalisesti näyttävä ja Sakke Yrjölän yksityiskohtaiset piirrokset havainnollisia.”
-PL, Retki 4/2015

”[O]li korkea aika saattaa suomalainen kalatietämys asiantuntevasti, mutta silti helposti omaksuttavassa muodossa kalastuksenharrastajien ja muiden luontoihmisten saataville. Uutuusteos on sisältönsä lisäksi onnistunut upeasti myös kuvituksensa ja piirrostensa osalta, minkä ansiosta se tarjoaa lukijalleen poikkeuksellisen näyttävän ja kokonaisvaltaisen elämyksen sekä samalla tietopaketin vesiemme kaloista.”
Vapaa-ajan kalastaja 3/2015

”Tämän kirjan luettuaan ei voi olla kuin yhtä mieltä: kotimaiset kalat ovat uskomattoman kauniita. (…) Suomen kalat on ehdottomasti merkkitapaus.”
-Jukka Ruukki, Tiede kesäkuu 2015

”Edelliset vastaavanlaiset piirrokset näkivät päivänvalon yli sata vuotta sitten, tekijöinä Wilhelm von Wright ja Gösta Sundman. Muinaisten mestarien luomukset kalpenevat Yrjölän piirrosten rinnalla.”
-Jukka Ruukki, Helsingin Sanomat 11.6.2015

”Suomen kalat on varma lahjaidea kenelle tahansa kaloista ja kalastamisesta kiinnostuneelle ja kuuluu kalanystävien kotikirjastoon ehdottomasti. Hienoa työtä.”
-Mikko Saari, Kirjavinkit 5.7.2015

”Upea lahjakirja ja hakuteos kalastuksen harrastajalle tai vaikkapa kalabongarille eli fongarille.”
– Jari Lampén, Aromi 9/2015

”Upea kalakirja. Suomen kalat esittelee maamme kaikki vakituiset kalalajit sekä joukon satunnaisia vierailijoita. Kirjan ulkoasu ja upeat piirrokset ovat graafikko Sakke Yrjölän käsialaa. Kuvitusta varten Yrjölä on pyydystänyt joka lajin. Kaunista kalakirjaa on ilo selata, vaikkei itse kalastaisi.”
– Mari Ikonen, Aarre-lehti 10/2015

”Tällaista kirjaa on odotettu, nyt se on tehty – ja mikä lopputulos! Ei ihme, että opus on ehdolla vuoden luontokirjaksi.”
– Hannu Kauhanen, Karjalainen 24.11.2015

”Suomen kalat on tarpeellinen perusteos jokaisen kaloista kiinnostuneen käsikirjastoon. Siitä voi hyvinkin tulla uusi klassikko.”
– Johanna Mehtola, Suomen Luonto 10/2015

Kuvia kirjasta

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava

© Kustannusosakeyhtiö Otava